Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Stariji sugrađani se sećaju da je nekada svaki kvart u Beogradu imao svog pozornika, koji je bio prijatelj, zaštitnik, a ponekada i vaspitač. Vremenom je ta institucija zamrla, da bi se prošle godine vratila među građane Srbije. Sada ih u Beogradu ima 228, a u celoj zemlji skoro 800. Vladimir Stojanov iz Uprave policije kaže da su prve reakcije građana na policajce pozornike veoma pozitivne.

Ranije je svaki kvart imao barem jednog policajca koji je vodio računa baš o tom kraju. Stariji Beograđani sećaju se tih vremena.

Milica Stevanović je kao mala maštala da bude policajka i kaže da joj je radno mesto savršeno.

„Najlepši trenutak je kada sam obukla uniformu i prva situacija kada sma pomogla sugrađanima. Ništa nije teško kada volite posao koji radite“, kaže Stevanovićeva.

Policajci u zajednici, što je zvaničan naziv za pozornike, peške obilaze kraj gde su raspoređeni, pričaju sa stanarima i upoznaju vlasnike radnji. Ideja je da ih građani dožive kao dobre komšije kojima mogu da veruju.

„Trudimo se da uspostavimo što bolju komunikaciju sa građanima, da steknu poverenje u policiju, da policiju gladaju kao saradnika, partnera, kao komšiju na kraju krajeva“, kaže policajac Vladimir Čortanovački.

Saradnja građana i pozornika je ponekada ključna u kritičnim situcijama, kao kada je dečak na Voždovcu iskoristilo trenutak nepažnje roditelja i odlutao do obližnjeg parkića.

„Roditelji su nakon par minuta primetili da deteta nema, došli su da prijave u našoj ispostavi. Građani koji su se našli tu, pozvali su nas i brzom reakcijom smo pronašli roditelje i učinili jedno dobro delo“, ističe Stevanovićeva.

Vladimir Stojanov iz Uprave policije kaže da su prve reakcije građana na policajce pozornike veoma pozitivne.

Ističe da je zadatak policajaca za rad u zajednici da budu među građanima, da razgovaraju sa njima i jačaju poverenje u rad policije.

Objašnjava da je ideja rada policajaca za rad u zajednici u tome da priđu građanima, ali naglašava da svako može pozivom na broj telefona lokalne policijske stanice zatražiti da policajac dođe kako bi mu bilo ukazano na bezbednosne probleme.

„Nijedan njihov dan nije isti, ali osnovni zadatak je da obilaze građane, radnje, ugostiteljske objekte i privredna društva, razgovaraju sa ljudima i trude se da saznaju koji su bezbednosni problemi koje građani imaju“, kaže Stojanov.

Ističe da je druga i ključna njihova aktivnost da kada sagledaju probleme, sagledaju i uslove i uzroke koji pogoduju problemu kako bi moglo da se raguje u ranoj fazi njihove pojave, piše RTS.

Kada je u pitanju razlika između policajaca pozornika i komunalnih policajaca, Stojanov objašnjava da su policajci pozornici pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i imaju sva ovlašćenja i nadležnosti policije, za razliku od komunalne policije, koja je u nadležnosti grada.

BONUS VIDEO – Policajci spasili lane

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare