Zoran Radojičić, Luka Beograd, požar, magacin
Zoran Radojičić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je da je požar koji je izbio juče nešto posle 20 časova na deponiji u Vinči pod kontrolom i da nema razloga za paniku.

Zoran Radojičić je naveo da su beogradske vatrogasne službe dobile poziv sinoć u 20.29 časova, a da su na terenu bile već u 20.42 časova, kao i da su službe reagovale u najkraćem mogućem roku, saopštila je gradska uprava.

„Na početku gašenja požara je bilo šest vatrogasnih vozila sa 18 vatrogasaca na terenu, a u ovom trenutku je na licu mesta pet vatrogasnih vozila sa 15 vatrogasaca, a tu su i vatrogasna cisterna sa 30.000 litara vode, tri cisterne javno-komunalnog preduzeća JKP ‘Gradska čistoća’ i dve cisterne JKP ‘Beogradski vodovod i kanalizacija'“, rekao je gradonačelnik Beograda.

Kako je dodao, požar je zahvatio površinu od pet hektara, i naglasio da ne postoji opasnost da će se požar proširiti, jer su na licu mesta i četiri vozila teške mehanizacije koja zemljom zatrpavaju mesto požara.

pogled na Beograd Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Iako će građani dim ovog požara moći da vide u narednih nekoliko dana, uveravam ih da nema mesta za strah i paniku. Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje su takođe na terenu. Dakle, stručnjaci ovog Zavoda su na mernom mestu u Bulevaru despota Stefana u 10 časova izmerili koncentraciju suspendovanih čestica PM10 od 60 mikrograma po metru kubnom, u 11 časova bio je nagli skok od 177 mikrograma, a u 12 časova koncentracija ovih čestica je pala na 50 mikrograma po kubnom metru. Vetar koji je duvao u pravcu jug-jugoistok ih je doneo iz pravca deponije, ali je zagađenje bilo epizodično, na šta ukazuje i pad ove koncentracije“, rekao je Radojičić i dodao:

pogled na Beograd Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Na mernom mestu na Novom Beogradu u 10 časova koncentracija suspendovanih čestica PM10 je bila 18 mikrograma po metru kubnom, u 11 se dogodio nagli skok na 60 mikrograma po metru kubnom. Preporuke stručnjaka Zavoda za javno zdravlje su da dokle god građani osećaju miris dima da zatvore svoje prozore i ne izlaze bez preke potrebe napolje. Ipak, zagađenje je bilo epizodično, i pad koncentracije ukazuje na to da je požar pod kontrolom.“

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Gradonačelnik je zahvalio Sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, vatrogasnoj brigadi i svima koji su tokom noći učestvovali u gašenju ovog požara, i pohvalio izuzetno brzu reakciju svih nadležnih službi.

„Još jednom ponavljam, nema potrebe za širenjem panike jer su sve nadležne institucije u pripravnosti, na terenu, a i kontrola kvaliteta vazduha koju vrše stručnjaci Zavoda za javno zdravlje je i toku. Informacije o stepenu ovog epizodičnog zagađenja građani mogu pratiti u realnom vremenu i na sajtu beoeko.com“, rekao je gradonačelnik Beograda.

Bonus video – Požar na deponiji u Vinči

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar