Zdravstveni centar Uzice
Zdravstveni centar Užice Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Taman što je direktor Zdravstvenog centra Užice juče doneo odluku o obaveznom PCR testiranju nevakcinisanih zdravstvenih radnika koji se vraćaju sa godišnjeg odmora ili odsustva po bilo kom drugom osnovu na posao, već danas stavljena je van snage.

Odluka nalaže i obaveznu vakcinaciju svih hospitalizovanih pacijenata koji nisu vakcinisani. Zdravstveni radnici su danas doboli novu odluku, koju je potpisao direktor OB Užice dr Slobodan Jovićević, kojom se van snage stavlja jučerašnja odluka direktora Zdravstvenog centra.

Foto: Privatna arhiva

Velika se prašina u Srbiji podigla oko navodne odluke Ministarstva zdravlja da svi zdravstveni radnici koji nisu vakcinisani, o svom trošku prvo moraju uraditi PCR test, kako bi se posle privremenog odsustva mogli vratiti na posao i izbegli sankcije. Tu odluku je juće zvanično doneo i direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović o čemu su obavešteni zaposleni zdravstveni radnici, dok je danas stigla odluka o njenom stavljanju van snage, a koju je potpisao direktor OB Užice dr Slobodan Jovićević.

Foto: Privatna arhiva

Nova odluka ne sadrži obrazloženje razloga stavljanja prethodne van snage. Ono što je poznato jeste da je donošenju nove odluke prethodio jutrošnji dopis Sindikata Sloga direktoru OB Užice, koji ukazuje na nezakonitost odluke direktora Zdravstvenog centra Užice a koja je, kako se navodi, u suprotnosti sa pozitivno pravnim propisima.

„Imamo situaciju da se ne poštuje Ustav tj. ustavno pravo čoveka da odlučuje o svom telu ali i diskriminaciju. Određeni deo zaposlenih koji nisu vakcinisani moraju da vrše testiranje koje košta 9.000 dinara i to o svom trošku. Takođe imamo i kršenje Zakona o radu u smislu da će biti sankcionisani i udaljeni sa posla oni koji ne budu uradili PCR test, što pravno nije održiva odluka. Mi smo savetovali zaposlene da dođu na posao a ako rukovodilac želi da ih udalju sa posla, da traže pismenu odluku. Tada mogu da se obrate našem sindikatu koji će pravno reagovati i odmah se obratiti Inspekciji rada zbog kršenja prava zaposlenih“, rekao je za Nova.rs predsednik Sindikata „Sloga“ Užice Glišo Vidović.

Foto: Privatna arhiva

Sindikat Sloga je danas pokrenuo postupak i predao prijavu Inspekciji rada protiv Zdravstvenog centra Užice, kao pravnog lica i direktora OB Užice Slobodana Jovićevića.

Odgovor na pitanje koji je tačan razlog za povlačenje odluke, nismo uspeli da dobijemo od njenog donosioca i potpisnika, direktora Zdravstvenog centra Užice dr Miloša Božovića, koji se nije javljao naše pozive niti odgovorio na poruke.

Užice bolnica, rekonstrukcija bolnice
Foto: Slavica Panić/Nova.rs; dr Miloš Božović

Nejasno je, a i pravno upitno i to da direktor OB Užice stavlja van snage odluku direktora više instance tj. direktora Zdravstvenog centra. Pravno tumačenje je da to nije moguće, te da je odluku van snage mogao staviti samo njen donosilac, u ovom slučaju direktor Zdravstvenog centra Užice dr Miloš Božović, a poništenje odluke moglo je stići od više instance, odnosno Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

BONUS VIDEO: Šekler: Treću dozu preporučio bih svakome

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar