Brankica Janković Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Marija i Đorđe Gaćeša su postali prvi roditelji prirodno začetih četvorki u Srbiji, a imaju i stariju ćerku. Кažu da su se našli u vrlo srećnoj, a istovremeno komplikovanoj situaciji. Samo za pelene im je mesečno potrebno 90.000 dinara. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ističe da nemaju pritužbi da je neko u državnim organima nejednako tretirao porodicu Gaćeša, ali da to pitanje treba rasvetliti. Ističe da bi državni organi sada morali da nađu rešenje da se izađe iz okvira, ne da se krši zakon i pomogne roditeljima pet devojčica.

Iris, Inda, Irina i Ina, imena su trenutno najpopularnijih beba u našoj zemlji. Rođene su na Veliki petak, 22. aprila, prevremeno u 28. nedelji trudnoće. Imaju i stariju sestru Iskru.

Porodica Gaćeša Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Brankica Janković ističe da je ohrabrujući znak i sreća za sve nas kada vidimo četiri devojčice i petu, malo veću, kako traži svoje mesto oko prezauzete mame.

„To je sjajna poruka i žao mi je što je ona u javnosti dobila jednu negativnu konotaciju da državni organi nisu ništa uradili i da nisu spremni“, rekla je ona.

Misli da to pitanje treba rasvetliti da li nešto nije bilo u redu i da li je neko nešto propustio ili nije izašao u susret i dodelio sva prava i na drugačiji način tretirao to što u kući odjednom imate četiri bebe, prenosi RTS.

„Mi nemamo pritužbe da je neko to ni formalno nejednako tretirao. Meni se čini iz izjava nadležnih u Beogradu da je zapravo roditeljima dato sve što je u tom trenutku moguće dobiti u smislu zakona. Mislim na roditeljski dodatak i sve ono što pripada u trenutku kada dobijete dete“, navodi poverenica.

Troškovi od 90.000 dinara samo za pelene su ozbiljni i tu, kaže, nema dileme da je to pakovanje pelena dnevno kada parovi odjednom dobiju četiri bebe.

Dodaje i da bi bilo dobro da mama dobije neku vrstu pomoći, bebi servisa, jer su se roditelji, kako su i sami rekli, našli sami u vrlo srećnoj, a istovremeno komplikovanoj situaciji.

„Sigurno je da bi državni organi sada morali da nađu rešenje da se izađe iz okvira, ne da se krši zakon, ovo je jedinstvena situacija. Sigurno je da do sada nije bilo potrebe da se napravi poseban zakon, ali sada kada imate ovakvu situaciju, nemate puno trojki, četvorki, porodica sa tako puno, a posebno da u ovom slučaju da istovremeno imate četiri devojčice i petu od dve godine“, istakla je Jankovićeva.

Pored obaveze države da pomogne, za poverenicu je snažan utisak da je slučaj porodice Gaćeša završio u medijima, pa su se mnogi ljudi odazvali da pomognu.

„Solidarnost je zapravo temelj na kojem počiva društvo, ne stvara sve zakon“, ukazala je ona.

Unapređenje populacione politike

Smatra da ima mesta i za unapređenje zakona kada se radi o populacionoj politici.

Naglašava da će do kraja oktobra žene koje su napunile 45 godina između 25. maja i 27. avgusta još jednom moći da probaju da postanu mame u jednoj od sedam državnih i 13 privatnih klinika moći da još jednom postanu mame.

Jankovićeva ističe i da su uputili dve inicijate, za ocenu ustavnosti odredaba za finansijsku podršku porodicama s decom i drugu resornom Ministarstvu da se u potpunosti izjednači položaj žena preduzetnica u pogledu prava na trudničko, porodiljsko i odsustvo za negu deteta.

Brankica Jankovic
Brankica Janković Foto:FoNet/Milica Vučković

Prevencija porodičnog nasilja

Od početka godine u Srbiji ubijene 22 žene u porodičnom ili partnerskom nasilju. Što se tiče uspostavljanja jedinstvenog registra nasilnika, Jankovićeva objašnjava da je to pitanje za poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti.

„Ono što smo mi uradili u okviru naših nadležnosti je inicijativa koju smo uputili Ministarstvu pravde za izmenu Zakona o izvršenju krivičnih sankcija. Tražili smo izmenu člana 181 u smislu da žrtva bude, kada osuđeni izlazi iz zatvora ili sa puštene uslovne ili u slučaju bekstva, obavezno obaveštena“, naglasila je Jankovićeva.

Napominje da je prema sadašnjem rešenju, žrtva o tome obaveštena ako je to i zahtevala i da je pitanje koliko je žena uopšte obavešteno da ima to pravo.

„Treba osigurati da svaka žena bude obaveštena, zato što se ispostavilo da su se najtragičniji slučajevi dešavali upravo nakon izlaska s izdržavanja kazne zatvora ili bekstva ili u onom ključnom momentu kada ta žena odluči da ode i to saopšti“, naglasila je Jankovićeva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar