Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije Dr Vukan Čupić, Institut za majku i dete
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dvadesetak osmaka osnovne škole "Jovan Ristić" iz Borče koji su umesto provoda na maturskoj ekskurziji na Zlatiboru dobili trovanje hranom, dok je čak njih osam završilo i na Institutu za majku i dete, gde se i dalje nalaze.

„Deca su povraćala, išla im je krv iz nosa, padala su u nesvest“, ispričala je jedna od majki učenika osmog razreda osnovne škole iz Borče koji su se otrovali hranom na Zlatiboru. Kako priča majka otrovanog deteta, u pitanju je osnovna škola „Jovan Ristić“ iz Borče iz koje su osmaci otišli na trodnevnu matursku ekskurziju na Zlatiboru. Međutim, ubrzo se dugoočekivani izlet mnogima od maturanata pretvorio u pravi košmar, koji će svakako pamtiti, ali ne po dobrom.

Pročitajte još:

„Kako su nam objasnili, deca su na Zlatiboru ručala u hotelu „Braća Sekulić“. Zatim su krenuli prema Beogradu, to im je bio poslednji dan ekskurzije. Međutim, ubrzo potom deca su počela da dobijaju simptome slične trovanju, da bi se kasnije i ispostavilo da je to u pitanju. Deca su masovno počela da izlaze iz autobusa, povraćala su, padala u nesvest, krv im je išla iz nosa. Bilo je jako dramatično i haotično“, objašnjava ova majka.Deci je u pomoć pritekla, kako ističe majka dalje, jedna doktorka koja je bila zadužena za pomenuti izlet i koja je išla iz autobusa u autobus, u kojima je bilo oko 15-20 dece sa simptomima trovanja, da bi kasnije taj broj nastavio da raste.

„Ispostavilo se da deca koja nisu povraćala i imala pomenute simptome, da oni nisu zapravo ni ručali. Naknadno se javilo još dece sa istim mučninama. Direktorka je ubrzo sredila da se deca prevezu do najbliže bolnice, međutim, roditelji su tražili da se deca dovezu do Borče, odakle su ih oni odveli na Institut za majku i dete, te je tamo trenutno zadržano osmoro dece“, priča dalje majka.

Kako dodaje, njeno dete je sada dobro i nalazi se kod kuće, međutim, ona kao i drugi roditelje, ne bi voleli da se ovaj slučaj zataška.- Moje dete je sada kod kuće i nije bilo potrebe za zadržavanjem na Institutu. Međutim, jako mi je bitno da se ovo ne zataška i da se sazna ko je odgovoran. Ovo nije mala stvar – priča potresena majka.

Foto:Cavan Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako su danas rekli za iz Instituta za majku i dete u Beogradu, istina je da su imali prijem osmaka, te potvrdili sumnje roditelja da je u pitanju trovanje hranom.

„Oni su sada dobro. Njihov oporavak ide kako treba, deca nisu životno ugrožena. Trenutno su na dnevnoj klinici. Danas nismo imali više prijema. I dalje je njih osmoro kod nas. U pitanju je trovanje, kako se sumnja, najverovatnije piletinom. E sad, ne zna se da li je ona bila zaražena, ili je nešto drugo po sredi“, rekli su sa Instituta.

Direktorka osnovne škole „Jovan Ristić“ iz Borče, Andrijana Šikl-Erski, objasnila šta se zapravo dogodilo.

„Organizovana je eskurzija za učenike osmog razreda u trajanju od tri dana na Zlatiboru. Ekskurzija je protekla prema planu i programu. Poslednjeg dana, prilikom povratka, obaveštena sam da su se kod pojedinih učenika u toku putovanja pojavile zdravstvene tegobe, odnosno od 113 učenika i 5 nastavnika, tegobe je imalo oko 20 učenika i jedan nastavnik. Odmah po saznanju, zvala sam doktorku koja je bila prisutna i alarmirala da se zove Hitna pomoć ili da svrate u prvu zdravstvenu ustanovu. Doktorka je rekla da su deca pod njenim nadzorom i da mogu da nastave putovanje“, priča direktorka.

Direktorka Šikl-Erski dalje navodi kako su oni za to vreme uputili dopis Zavodu za javno zdravlje sa zahtevom da se izvrši pregled hrane i prostorija gde su boravila deca na ekskurziji.

„O svemu su obavešteni roditelji učenika, kao i agencija koja je realizovala ekskurziju. Po dolasku učenika u školu, učenici su zbrinuti, neke je pregledala Hitna pomoć, a neke su roditelji odveli u dežurnu zdravstvenu ustanovu na pregled. Svi nadležni su odmah po dobijanju saznanja o svemu obavešteni. Nadamo se dobrom i brzom ozdravljenju učenicima koji su imali tegobe“, istakla je direktorka Šikl- Erski.

Iz pomenutog zlatiborskog restorana „Braća Sekulić“ u kom su, kako se sumnja, osmaci i „pokupili“ trovanje hranom, odnosno piletinom nisu dali bliže informacije o ovom slučaju.

BONUS VIDEO: Ispovest Šapčanina koji je preživeo trovanje pečurkama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar