Ilustracija Foto: Shutterstock

Roditelji bolesne dece već godinama unazad vode bitku za donošenje Zakona roditelj - negovatelj. Prazna obećanja države se samo nižu, dok su patnje roditelja u Srbiji sve veće. U Srbiji živi nekoliko hiljada dece kojima je nega roditelja potrebna 24 časa. Ti roditelji su iz više nego opravdanih razloga sprečeni da rade i nemaju prihode neophodne za život. Ovaj Zakon bi rešio taj problem, olakšao roditeljima i poboljšao brigu o deci. Ipak, Srbija je jedna od retkih koja ovaj zakon još uvek nije donela, a zbog čega je on neophodan, pročitajte u potresnom svedočenju jednog roditelja.

Zakonom je predviđeno da roditeljima bude omogućen radni staž i primanje plate – republički minimalac, kako bi roditelji imali više vremena da se posvete svom detetu i kako bi im država barem u nekoj meri olakšala finansijsku situaciju.

Ispovest jedne majke, koja će približiti muku kroz koju hrabri roditelji prolaze, vam prenosimo u celosti:

„Ovo je niz o Zakonu Roditelj Negovatelj. Par dana na dečijoj neuropsihijatriji u Nišu… U sred noći su doveli mladu ženu sa osmomesečnom bebom i smestili je na krevet do našeg. Bebi su uradili preglede i očekivao se epi napad. Sestra je rekla da će svetlo ostati cele noći upaljeno i da će se oni smenjivati iza kamere koja snima našu sobu za slučaj da majka zaspi. Osmomesečna beba. Sestre i doktori iza kamere spremni. I majka koja čeka. Sedi na krevetu pored bebe i čeka nesreću za koju su rekli da će biti u toku noći.
Okrenula sam im leđa, cele noći sam buljila u prazan zid i plakala tiho. Majka nije pustila ni suzu. Sedela je tu kao vojnik. I čekala da odbrani. Da spasi. Nisu joj drhtale ruke. Nije se ni jednog trenutka naslonila na jastuk. Nije ni jednog trenutka zatražila vodu. Sedela je nemo i mirno kao kamen. Očima uprtim u svoju bebu. Imala sam utisak da nije disala. Negde pred jutro je vrisnula:“ Doktore!“ .

Pročitajte još:

Utrčali su u sekundi. Opkolili krevet. Zabila sam glavu u jastuk. Stegla sam svoje dete za ruku. Molila sam ono u šta nikad nisam verovala.
Ne znam koliko je vremena prošlo. Glasovi su se stišali. Beba je bila spašena. Svi su bili nasmejani. Samo je majka konačno počela da jeca. Klekla je pored kreveta i jecala glasno.
Mislila sam o tome koliko će još puta u životu ta žena morati da bude vojnik na strašnoj straži.

A taj Zakon? Da, roditelji dece sa težim oboljenjima traže radni staž i republički minimalac. Jer neće moći da imaju stalno zaposlenje zbog brige o detetu. I jer će morati da plaćaju puno lečenje za svoje dete. Naši poslanici devet godina ne podižu ruke za taj zakon.
Ja od ovog neću odustati nikada. Roditelji dece sa većim razvojnim teškoćama su superheroji i dobiće poštovanje koje zaslužuju“, napisano je na Tviter profilu Irene Živković.

Na žalost svih nas, ustaljena je praksa da je Srbija često prva na listi mnogih negativnih stvari i nedostataka u Evropi i regionu, ali ipak, ne postoji nijedno razumno objašnjenje zbog čega ovaj zakon nije donet. Jeziva je realnost u kojoj živimo, ukoliko roditelji i bolesna deca ne mogu da se oslone na svoju državu, već da svoje bitke vode apsolutno sami.

BONUS VIDEO: Najmlađi sami pred zakonom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare