Foto: Manor Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako se bliži poslednji školski dan za velike maturante, tako novčanici roditelja postaju sve tanji. Troškovi se nižu i nepregledni su: garderoba, zakup svečane sale, profesionalno fotografisanje, a oni koji zaiste žele da pamte ovaj dana, ne libe se ni da iznajme limuzinu. Bilo kako bilo, ne može manje od 25.000 dinara u najboljem slučaju.

Andrija Lazarević, Ljubica Sokić i Aleksandra Petrović

Glavni trošak svakako predstavlja zakup sale, a Dragana Skoko ispred event industrije, za Novu kaže d a se maturanti iz okoline, ali i centralnih beogradskih oopština, načešće opredeljuju za hotel “Hyatt”, gde se cena maturskog menija kreće od 6.500-7.000 dianra.

“Devojke imaju najviše troškova naravno, a to podrazuemva šminku, haljinu, firzuru I nokte, što zaista puno košta, čak I kada se odlučite za neke pristupačnije varijante”, navodi Skoko.

Trendovi sa društvenih mreža pune kase i novčanike buticima i dizajnerima

Sagovornica Nove navodi da je primetila da se zahtevi maturanata menjaju u skladu sa trendovima koje diktiraju društvene mreže.

“Devojke neretko dolaze u dizajnerskim haljinama, ili u garderobi kupljenoj u buticima poznatih brendova. Cena ovakve garderobe može da se kreće do 50.000, pa i više, što značajno povećava troškove”, navodi Skoko.

PROČITAJTE JOŠ

Pred maturantima je naravno i povoljnija opcija, pa se mnogi, bilo da je reč o haljini ili svečanom odelu – opredeljuju za šivrenje po meri, što može koštati do 10.000 dinara.

Muška svečana odela se mogu pronaći za 7.000 dinara, a cena cipela može biti povoljna, naravno, u skladu sa željama velikog maturanta.

Šminka, nokti, frizura – zavrteće vam se u glavi

Profesionalna šminka u proseku košta između 4.000, a ako želite da vas našminka profesionalni šminker, spremite se: Izdvojićete vrtgolavih 12.000 dinara.

Profesinalno izlivanje noktiju, gotovo da ne može da vas košta ispod 1.200 dinara, pa sve do 4.000, čak I više.

Cene frizura, otprilike su slične – od 1.500 za najjednostavnije, do 7.500 za one sa posebnim zahtevima.

Da sve ostane savršeno zabeleženo, pobrinuće se, naravno fotograf. Cena pojedinačne fotografije kreće se od 150-200 dinara po komadu.

Čačak

Do kraja školske godine za srednjoškolce je ostalo još malo vremena. Oni se spremaju za maturske večeri, što će roditelje prilično koštati. Ekonomska i Tehnička škola su zakazale proslave u jednom elitnom čačanskom restoranu. Vlasnik ugostiteljskog objekta kaže za Nova.rs da im je ponudio cenu od 20 evra po osobi. „Želim da napomenem da je proslava maturske večeri ugovorena pre poskupljenja. Deci ne nameravam da menjam cene, ali su u međuvremenu totalno podivljale“, ispričao je on za Nova.rs. Kako je dodao maturanti će dovesti muziku po sopstvenom izboru. Gimnazijalci iz Čačka, uglavnom slave maturu u Domu kulture. Kako smo saznali, oni još uvek nisu zakazali proslavu. Ono što najviše brine srednjoškolce je garderoba. „Maturska haljina u Čačku se može naći od 6000 dinara do više stotina evra“, kažu prodavci. Devojke se odlučuju za profesionalne šminkere što iznosi do 40 evra. Naravno, i frizeri su im bitni, a oni će, kako su nam rekli, cenu formirati naknadno. Sve u svemu, posebno veče srednjoškolaca ‘neće mnogo obradovati roditelje’ , budući da će morati da odvoje velike svote novca.

Kragujevac

Kragujevački mali i veliki maturanti, svoje matursko veče tradicionalno već godinama organizuju u
hotelu Kragujevac u centru grada. Ovogodišnja cena maturske proslave u hotelu iznosi 1.650 dinara i ista je za sve srednjoškolce i učenike osmog razreda.

U tu cenu nije uračunata muzika, koju kako smo saznali ne obezbedjuje hotel, već škole koje organizuju maturu. Tako će maturanti i njihovi roditelji, na iznos koji je potreban za svečanu večeru u hotelu, dodati i novac za muzički honorar.

Istovremeno sa organizacijom male i velike mature, kragujevački hotelijeri i restorani pripremaju ponude i za godišnjice matura. U jednom popularnom hotelu za tu vrste proslave, saznajemo da se ovogodišnja cena za jubilarne susrete generacija kreće od 2.000 do 2.500 dinara, a ponuda uz večeru uključuje i muzičke izvođače.

BONUS VIDEO: Maturanti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar