Porodiliste beba natalitet
Novorođenče Foto:Shutterstock

Predstavnici tri udruženja roditelja koji sumnjaju da su im bebe na rođenju otete izjavili su da su danas na sednici Komisije za utvrđivanje činjenica odlučili da upute urgencije Republičkom javnom tužilaštvu zbog, kako ocenjuju, nepostupanja tužilaca u tri slučaja u vezi kojih su podneli krivične prijave protiv navodnih otmičara dece.

Milena Janković iz Udruženja nestalih beba Beograda, koja je i članica te državne Komisije, rekla je na konferenciji za novinare po završetku sednice da su udruženja roditelja podatke o tri slučaja o kojima su prikupili dokaze još 2019. i 2020. godine predali nadležnim tužilaštvima.

„Jedan postupak se vodi pred Višim tužilaštvom u Sremskoj Mitrovici, a za sve ovo vreme, uprkos informacijama koje smo dostavili, nemamo saznanja da li je vođena istraga. Imamo problem sa postupanjem nadležnih tužilaštava, jer su oni dužni da postupaju po našim prijavama i obaveštavaju nas o istrazi“, navela je Janković.

Zato je Komisija, prema njenim rečima, danas zatražila informacije o tome kakve su radnje preduzeli tužioci u ta tri slučaja.

Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba ocenila je da predstavnici državnih organa opstruiraju rad Komisije tako što ne dolaze na sednice.

„Radi se o predstavnicima lokalnih samouprava i Ministarstva zdravlja, koji se ne pojavljuju na sednicama, a oni su ključni za rad Komisije, pošto bi trebalo da učestvuju u radu na terenu, zajedno sa zdravstvenom inspekcijom i policijom“, istakla je Novokmet.

Dodala je da je najteži problem sa kojima se Komisija i udruženja roditelja suočavaju to što se sudovi obraćaju institucijama u vezi podataka o nestalim bebama, ali dobijaju odgovor da tražene dokumentacije nema.

„Saznali smo, međutim, da postoji mikrofilmovana dokumentacija iz porodilišta u Višegradskoj i da se nalazi u prostorijama Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i sudovi sada pokušavaju da dođu to tih podataka“, ispričala je Novokmet.

Predstavnik udruženja Za istinu i pravdu o nestalim bebama Radiša Pavlović rekao je da su udruženja roditelja nestalih beba došla do saznanja da je od 2007. godine uništavana dokumentacija o tim slučajevima.

Naglasio je da je zato Komisija odlučila da pozove direktora Arhiva Srbije, direktora Instituta za neonatologiju, ali i predstavnika BIA, kao i Republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac.

Predstavnici tri udruženja roditelja, koji su i članovi državne Komisije, izrazili su negodovanje zbog toga što na izborima učestvuje lista „Otete bebe – Ana Pejčić“, što smatraju politizacijom i zloupotrebom pitanja nestalih beba.

BONUS VIDEO Lea Stanković i Ana Vlajković: Roditeljska kontrola jedini je put ka sigurnom odrastanju na internet

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar