krijumcarenje novorodjencadi beba
Iustracija Foto:Shutterstock

Velika suma novca, više od 70 miliona evra ukupno, trebalo bi da bude izdvojeno iz državnog budžeta na godišnjem nivou, kako bi se platila naknada za svako prvorođeno dete od prvog januara 2022. Iako nas od Nove godine deli tek nekoliko dana, predlog zakona o naknadama od 300.000 dinara za svako prvo dete, još nije ušao ni u skupštinsku raspravu. Nadležni međutim tvrde da će predlog sigurno biti usvojen do kraja decembra, dok buduće mame sumnjaju da ovaj novac uopšte postoji.

„Predlog zakona još nije usvojen, ali siguran sam da će ući u skupštinu i da će biti usvojen do 31. decembra. Daćemo sve od sebe da završimo taj tehnički deo do kraja godine, kako bi porodilje od prvog januara primale naknade u visini koju je najavio predsednik države“, kaže za Novu Ratko Dmitrović, ministar za brigu o porodici.

Njegove reči međutim, budućim mamama ne ulivaju poverenje.

„Najava o naknadama je u skladu sa brojnim drugim obećanjima koje dolaze od državnog vrha. Pre par godina najavljivano je 5.000, pa 3000 evra, ali ništa se od toga nije obistinilo. Tako da ovih 300.000 dinara mogu da se dese, ali i ne moraju. Predsednik može da najavi šta god mi padne na pamet. On je izjavio da je to bila prva u najavi mnogih drugih, ali te “mnoge druge” se još nisu desile. Radi se o velikoj sumi novca, o više desetina miliona evra, pa je potpuno neverovatno da još nisu napravljene budžetske izmene, a Nova godina je pred nama. Ovo je svakako politički potez i ne smatram da je u pitanju stimulativna mera. Niko neće poželeti da ima dete zbog novca, ali će dobro doći onima koji su već doneli ovu odluku. Novac koji predsednik obećava svakako nije njegov, to je deo sredstava koje smo mi, građani, uplaćivali od poreza, a on priča kao da daje iz svog džepa, kao da mu je to deda ostavio“, revoltirana je Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame.

Postoji šansa, međutim, da zakon o naknadama za porodilje bude usvojen posle Nove godine, ali da se primenjuje retroaktivno.

„Kada su pre nekoliko godina roditeljski dodaci za prvo, drugo, treće i četvrto dete povećani, skupštinska rasprava počela je u decembru, a zakon je stupio na snagu u julu sledeće godine. Tada smo imali situaciju da je isplata sredstava koja se odnose na drugo, treće i četvrto važila i za period od 25. decembra 2017. a za prvo dete od 1. jula 2018. godine. To znači i da na primer ova izmena Zakona može biti usvojena i u februaru, a da se primeni i na žene koje su se porodile od prvog januara. Vlada je najavila brojne izmene, među kojima je i ona koja se odnosi na preduzetnice porodilje recimo… tako da sve te najavljene izmene zahtevaju i izmene u budžetu za sledeću godinu. U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba, a više od polovine su prve bebe. Dakle, odredba će se odnositi na više od 30.000 beba, pa puta 300.000 dinara i to je preko 70 miliona evra za godinu dana. To za budžet nije malo opterećenje i zahteva određene preraspodele. Ne verujem da će tako veliko obećanje ostati neispunjeno, posebno jer su izbori iza ćoška” kaže za Novu Tatjana Macura, predsednica Udruženja „Mame su zakon“.

Ona naglašava da će porodilje i pored ovih, dobijati naknade i na lokalnom nivou.

„Potrebno je da se konačno objasni, šta znači kad Vučić kaže da će mame dobijati i do 5.000 evra. On time misli na ukupna primanja – odnosno mogućnost da svaka porodilja može da dobije do 5.000 evra. Tu misli na jednokratne pomoći države, zatim na druge naknade na lokalnom nivou, ali i na naknade zarada na koje imaju pravo zaposlene porodilje. Kad se sve to sabere, dolazimo do iznosa koji je Vučić najavio do 5.000 evra. Iako će ovo izdvajanje imati pozitivan uticaj na budžete porodilja, ono još uvek ne nudi trajno rešenje za mame koje su nazaposlene ili ekonomski neaktivne, a koje su po pravilu i najugroženije” objašnjava Macura.

Podsetimo, od 1. januara 2022. roditelji će za svako prvorođeno dete od države dobijati po 300.000 dinara, umesto dosadašnjih 100.000, dok će i za drugo dete drastično biti povećan iznos, najavio je u novembru predsednik države Aleksandar Vučić.

Manje mera, više prava za zaposlene mame

„Radije bih volela da vidim da svaka zaposlena mama ima garantovan minimalac dok je na porodiljskom. Njoj je garantovano da tokom prva tri meseca od porođaja ne sme da ima manje od minimalca, ali posle toga može imati daleko manje. Ako već ima novca u budžetu, ajde da ispravimo nepravdu prema mamama i da im se garantuje zarada. To bi finansijski manje novca zahtevalo od ove obećane naknade. Te su žene oštećene” kaže Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame.

Bonus video: Mame preduzetnice Najgroznije je kad te navedu na pomisao da je trudnoća greška

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare