Gašenje požara, deponija Foto: REC Media

Tek posle šest dana od izbijanja požara na deponiji "Duboko", Zavod za javno zdravlje Užice juče je na svom sajtu objavio podatke o aerozagađenju. Uz to i saopštenje kojim se građanima savetuje da što manje vremena provode napolju, pogotovo deci, te da ne otvraju prozore i provetravaju. Zagađeno jeste a zvanično baš i nije ili tačnije, ne može se izmeriti jer ne postoji monitoring za merenje teških čestica kao što su dioksini i furani koji se oslobađaju iz ovakvih, po zdravlje opasnih požara.

Kakva je trenutna situacija po pitanju zagađenosti vazduha u Užicu pokušali smo saznati od direktorke Zavoda za javno zdravlje Užice koja kaže da sadržaj merljivih čestica ne prelazi dozvoljene vrednosti što ne znači da je vazduh bezbedan jer monitoring za merenje teških metala kao što su dioksin i furan u Srbiji ne postoji.

Pročitajte još:


„Ono što su naše mogućnosti i ljudi koji su nama pritekli u pomoć, a to je Agencija za zaštitu životne sredine i Batut, zajedno sa svojim automatskim mernim stanicama, je merenje čestice koje se mogu videti na našem sajtu(PM2,5, PM10,TSP, čađ, SO i NO2). Ono što je bitno da stanovništvo zna jeste da su to jedine mogućnosti u Srbiji, da su ovo tri akreditovane laboratorije, ali mi te furane i druge teške čestice koje se oslobađaju prilikom ovakvih zapaljivih materija ne radimo niti bilo ko u Srbiji pa ni u regionu. Ne znači da tih čestica nema na površini zemljišta i tako dalje, mi to ne garantujemo“, kaže za Nova.rs direktorka Zavoda za javno zdravlje Užice Marija Palikuća.

Marija Palikuća Foto: Privatna arhiva

Ona još kaže da su sve vrednosti koje se mere i objavljuju realne ali da njihova vrednost svakako varira, zavisno na koju lokaciju vetar donosi dim nastao sagorevanjem na deponiji.

„One variraju pa su juče vrednosti suspendovanih čestica porasle dok su danas pale ali opet nisu prekoračile dozvoljene vrednosti. Mnogo zavisi i od uloge vetrova pa već za 2-3 dana imamo metereološki izveštaj koji predviđa smerove vetrova. Hoću da kažem da rezultati izmerenih vrednosti itekako zavise od vremenskih prilika, kako od vetrova tako i od padavina. To da su rezultati merenja bolji nego u zimskom periodu je očekivano. Mi objavljujemo dvadesetčetvoročasovna merenja dok se na sajtu Agencije za zaštitu živitne sredine  vrednosti mogu pratiti iz dana u dan. To što smo dali preporuke ponašanja i savetovali manji boravak na otvorenom, ne znači da smo zaplašili stanovništvo već smo samo rekli da kada naiđu oblaci dima, kako se stručno zove – perjanica, izbegavaju boravak na otvorenom, što je potpuno normalno“, dodaje Palikuća.

Na pitanje da li se vrši monitoring zemljišta i hrane, pa koliko je bezbedno jesti voće i povrće iz Sevojna i Lužničke doline, Palikuća kaže da se još uvek nije sa tim krenulo ali se hrana može koristiti uz određen tretman.

Gašenje požara, deponija Foto: REC Media

„Nadzor nad namirnicama, pogotovo u okruženju, trebalo bi da bude veći što su potvrdili i stručnjaci iz Batuta. To je bio i osnovni razlog zbog koga sam ih i pozvala. To bi trebao da bude projekat koji će raditi naš zavod. Zajedno sa specijalistima higijene razmotrili smo situaciju. Taj monitoring hrane, odnosno namirnica koje se nalaze u okruženju deponije, trebao stalno da bude na snazi i da se namirnice kontinuirano ispituju“, ističe ona.

Dok taj monitoring ne krene, Palikuća savetuje što detaljnije pranje toplom vodom, intenzivnije od uobičajenog koje je u svim uslovima neizostavno. Potapanje u sodi bikarboni ili hidrogenu ne savetuje zbog mogućih hemijskih reakcija.

Pojašnjenje koje smo zatražili od Zavoda za javno zdravlje jeste i ponašanje radnika koji učestvuju u gašenju požara a ne nose maske. Da li je nošenje maski u tim uslovima obavezno i zašto se, ako jeste, ne poštuje?

„Obzirom da sam ja mikrobiolog i da sam uključena u sanacija infektivnog otpada, to je bilo moje prvo pitanje, da li se koristi zaštitna oprema? Maske imaju u šta smo se uverili ali oni to jednostavno ne koriste, to je njihova lična odluka. Korišćenje zaštitne opreme jeste obavezno ali niko  nikog ne može naterati da je zaista koristi“, tvrdi direktorka Palikuća.

Zašto zaposleni radnici ne nose maske možda nejbolje objašnjava fotografija na kojij se na terenu vidi direktor JKP „Duboko“ bez maske. Ko je onda od radnika mogao zahtevati poštovanje obaveze zaštite sopstvenog zdravlj. Maske su uglavnom jedino nosili vatrogasci.

****

BONUS VIDEO: Deponija Duboko kod Užica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare