Foto: Shutterstock

Korona kao da je u drugi plan stavila sve druge, čak i one daleko smrtonosnije bolesti. Proteklih meseci kao da su na čekanju bile sve druge dijagnoze i pregledi. Često slušamo o porastu broja obolelih od malignih bolesti, Srbija je u evropskom i svetskom vrhu po toj statistici, pa se sa pravom postavlja pitanje hoće li nas posle korone dočekati i novi talas umiranja i obolevanja od kancera?

Onkolog Siniša Radulović se pribojava da će se uvećati i ubrzati smrtnost onih koji su već oboleli od kancera, a sve zbog gužvi po bolnicama i zbog toga što su izostajale pojedine kontrole i terapije.

On ukazuje da porast broja obolelih od kancera globalno postoji i mnogo pre korone. Podseća da je Srbija druga u Evropi po smrtnosti od kancera, a treća u svetu.

„Kud ćete gore, kud ćete više da umiremo?“, pita se Radulović.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kada je reč o novootkrivenim slučajevima, i onima koji zbog vanrednih okolnosti u toku pandemije možda nisu dobili dijagnozu na vreme, Radulović kaže da će se to tek videti u statistici nakon godinu dana.

On ukazuje da bi izolacija, strah, kao i to da li smo mnogo jeli, pušili i pili tokm karantina mogli da imaju uticaja. Ipak, i za te pokazatelje i precizne brojeve treba sačekati.

„Kod nas je to fenomen koji postoji nevezano za koronu, ljudi se ne javljaju na preglede, dolaze kasno“, upozorava doktor Radulović.

On ističe da program skrininga i ranog otkrivanja kancera kod nas nije dovoljno razvijen i ozbiljan, pa se time treba pozabaviti.

„Skrining i rana dijagnostika se kod nas zasnivaju na entuzijazmu lekara. To treba da bude ozbiljan projekat i da bude malo strožije“, objašnjava nam onkolog.

Tek ćemo videti…

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Danica Grujičić kaže da ćemo tek videti da li će se broj pacijenata sa malignitetom uvećati zbog koronavirusa, zastoja u dijagnostici i otkrivanju novih slučajeva. „Da li će biti udara ili neće, to još ne znamo“, objašnjava Grujućić i dodaje da je trenutno u njenoj ustanovi broj pregleda isti kao u septembru prošle godine, pre nego što smo i pomišljali na koronu.

„Strah od malignih bolesti je, ipak, veći nego strah od korone“, kaže Grujičić i dodaje da su pacijenti revnosni i odgovorni kada su pregledi u pitanju i da ih bojazan od eventualne zaraze nije sprečila da dolaze kod lekara.

Prema njenim rečima, Institut za onkologiju od juna radi gotovo normalno.

Da bi se nadoknadili svi zaostali pregledi i terapije u njenom Institutu udar i povećan priliv pacijenata su pretrpeli tokom jula i avgusta.

dr Danica Grujičić Foto: N1

„To nas je sačekalo, ali sada se sve normalizuje. Nema čekanja za hirurgiju za maligne bolesninike, benigni moraju da sačekaju. Sada smo otvorili i dnevnu irurgiju, tako da će i te benigne promene biti brzo operisane. Što se tiče hemioterapje otvorena je još jedna dnevna blica i u planu su još dve dnevne bolnice. Radio terapija radi u tri smene, ne čekaju pacijenti duže od 21 dan. Sada već pozivamo pacijente koji su bili na konzilijumu početkom septrembra“, kaže Grujičić.

Ona ističe da je Institutu za onkologiju, s obzirom na broj pacijenata, potrebna nova zgrada sa većim kapacitetom.

„Nadam se da će država za to imati sluha“, kaže Grujičić.

Ona dodaje da je korona nova i nedovoljno poznata stvar i da zato treba obratiti pažnju na posledice koje bi ona u budućnosti mogla da ostavi po one koji su je preboleli.

„Korona je nova stvar, kažu da se posle šest meseci vidi fibroza (zadebljanje i promena na plućima). Kada god imate fibrozu, to je uvek mnogo veće šansa da se na to nakalemi nešto maligno“, upozorava Grujičić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare