Foto: Google maps

U epidemiji koronavirusa, onkološki pacijenti su posebno na udaru, a u ovom trenutku lečenje mogu da nastave tek uz potvrdu da su negativni na koronavirus. I dok se pacijenti osećaju kao da su prepušteni sami sebi, zvanični pravilnik postupanja sa njima u ovim situacijama trebalo bi, kako saznaje Nova.rs, da bude gotov tek za 10 dana.

PIŠU: Ana Kalaba i Bojana Milovanović

„Svi pacijenti koji dolaze u Institut za onkologiju i radiologiju Srbije na zakazani pregled ili lečenje moraju doneti potvrdu da su uradili test na COVID-19 i da je test negativan. Za test se mogu obratiti svom domu zdravlja koji će testiranje onkoloških pacijenata sa zakazanim prijemom ili pregledom sprovoditi po hitnom postupku“, istaknuto je na sajtu Instituta za onkologiju i radiologiju, uz molbu upućenu onkološkim pacijentima koji imaju kontrole na godišnjem ili dvogodišnjem nivou, da ne dolaze na zakazane kontrole do kraja vanrednog stanja.

U praksi, to znači da svi koji imaju zakazan termin za pregled ili terapiju na onkologiji, prethodno moraju da se jave u svoj dom zdravlja kako bi se testirali na koronavirus. Pritom, treba da imaju na umu da se za rezultate čeka nekoliko dana. Ukoliko ne uspeju da dobiju papir na kojem stoji da su negativni na kovid-19, pregled se odlaže, a ne mogu ni da dobiju terapiju. U slučaju onkoloških pacijenata, kojima je imuni sistem već oslabljen, cela ta procedura nosi dodatne rizike.

„Moj utisak je da na onkološke pacijente nisu mislili na vreme. To su ljudi sa već oslabljenim imunitetom, bore se protiv teške bolesti i izlažu se riziku, a zapostavljeni su. Jasno je da treba da se testiraju, ali da se stručnjaci tek sada sete toga“, kaže novinarka Dušica Krasojević Pavićević, koja se i sama bori s karcinomom.

Dušica Krasojević Pavićević; Foto: Privatna arhiva

„Poslednji put sam po terapiju išla 16. marta, to je bilo strašno, ispred je čekalo oko 100 ljudi, bez maski, bez ičega, a na ulazu tri čoveka uniformisana pokušavaju da zavedu neki red, bez ikakvih instrukcija. Srećom, od tada nisam išla, po savetu onkologa sam još pre vanrednog stanja došla u vikendicu na Rudnik, a oni su mi dalekovido dali terapiju za dva ciklusa citostatika. Moj dever je za juče imao zakazan pregled, od petka šeta po domovima zdravlja kako bi se prvo testirao na koronavirus“, priča. 

Ipak, Dušica ima samo reči hvale za lekare i medicinske sestre s kojima se susretala tokom lečenja i čija joj je podrška bila dragocena. S druge strane, za sam sistem misli da je „u raspadu“.

„Medicinska sestra s kojom sam juče pričala u vezi sa terapijom na kraju se rasplakala. A to je ta prva linija, domovi zdravlja, koji su sami sebi prepušteni. Čujem da pomeraju terapije, odlažu operacije, skenere… A nekom je to pitanje života i smrti. Ostaje samo da verujemo da to pažljivo rade„, zaključuje Dušica.

Dr Grujičić: Pomoć dostupna ako je neophodna

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Danica Grujičić kaže za Nova.rs da je, prema poslednjim podacima od prošlog petka, 28 zaposlenih u toj ustanovi, kao i oko 10 onkoloških pacijenta, kovid pozitivno, a dvoje onkoloških pacijenata je preminulo. Ona napominje da se pacijenti sa onkologije, za koje se utvrdi da imaju koronu, šalju u kovid bolnice i da se uskoro očekuju i novi rezultati testiranja.

„Imali simptome ili ne, oni ne mogu da idu na sajam, moraju u bolnice – zemunska bolnica, ako je unutrašnjost u pitanju i Dragiša Mišović i Gradska bolnica, ako su pacijenti iz Beograda“, objašnjava Grujičić.

Prema njenim rečima, terapija onkoloških pacijenata sa koronavirusom zavisi od toga u kakvom su stanju.

„Ako nemaju simptome, generalno se sa njima postupa kao i sa zdravim pacijentima. Ipak, sa njima mora da se bude jako, jako oprezan i mora da se zna da su to onkološki pacijenti. Sve ostalo zavisi od faze bolesti, od toga da li je metastatska bolest, da li je, nažalost, terminalna faza“, navodi doktorka Grujičić.

Institut za onkologiju je, kaže ona, dostupan svima kojima je zaista neophodan.

„Svi pacijenti koji su ugroženi i čija bolest je galopirajuća, koji ne mogu da čekaju, oni se i operišu i zrače i dobijaju hemioterapiju“, tvrdi ona.

„Zatvaramo stacionar za radioterapiju“

Ipak, postoje poteškoće na odeljenju za radioterapiju.

„Stacionar radioterapije ćemo morati da zatvorimo, barem do 27. aprila, zato što imam previše sestara koje su, takođe, testirane, ali još nemamo rezultate“, kaže Grujučić i dodaje da će svi pacijenti redovno biti obaveštavani o tome kada i kako treba da se obrate svojim lekarima i kakav će biti tok njihove terapije i lečenja.

Inače, ona ističe da se u Srbiji trenutno, na osnovu vodiča evropskih i svetskih asocijacija onkologa, spremaju uputstva za postupanje sa onlološkim pacijentima u vreme pandemije koronavirusa. Izrada tog dokumenta je u završnoj fazi i on bi uskoro trebalo da bude prosleđen svim ustanovama koje leče takve bolesnike. „U pitanju su saveti dobre kliničke prakse“, navodi dr Grujičić.

„Uputstva za desetak dana“

Onkološki hirurg prof. dr Radan Džodić jedan je od stručnjaka koji rade na izradi ovih uputstava. U razgovoru za Nova.rs nije mogao više da otkrije o sadržaju ovog „pravilnika“ ali uverava da se „stručnjaci ozbiljno bave problemom zaštite i lečenja onkoloških pacijenata u vanrednom stanju“.

„To je važno pitanje jer zbog svega ovoga može se desiti da se lečenje odlaže. Trenutno radim na dokumentu na nacionalnom nivou koji se bavi upravo time šta raditi sa pacijentima u ovakvim situacijama, a biće gotov za desetak dana. Potrudićemo se da pacijenti ne gube ni na vremenu ni da dodatno rizikuju zdravlje“, otkrio nam je dr Radan Džodić i dodao da „onkologija radi, ali postoje pravila koja se moraju poštovati“.