Foto: Google maps

Iako je prošlo već četrdesetak dana od prvog slučaja koronavirusa u Srbiji, a da virus dolazi znalo se i još mesec i po preko toga, Srbija još uvek nema protokol i detaljnije uputstvo za postupanje i lečenje onkoloških pacijenata u vreme koronavirusa.

To uputstvo se radi pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, a direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Danica Grujičić kaže za Nova.rs da Srbija nije zakasnila sa takvim uputstvima.

„Pridržavali smo se svega. Čitamo šta se dešava napolju, pratimo sve protokole”, tvrdi Grujičić i dodaje da se uputstvo pravi na osnovu vodiča evropskih i svetskih asocijacija onkologa, te da je izrada tog dokumenta u završnoj fazi.

Onkološki hirurg prof. dr Radan Džodić jedan je od stručnjaka koji rade na izradi tih uputstava. U razgovoru za Nova.rs, nije mogao da otkrije više detalja o samom protokolu, ali ističe da je reč o ozbiljnom poslu u kojem Srbija ne zaostaje za svetom.

“Radi se na protokolu, nemojte me držati za reč kada će to biti gotovo, učestvuju i onkološki hirurzi i medikalni onkolozi, veliki tim. Preozbiljan je to zadatak i ne može da se radi ad hoc. Svi se u svetu prilagođavaju i radi se na tome. Ljudi se trude, rade iz sve snage i brinu o pacijentima na najbolji mogući način i gledaju da niko ne bude zakinut za adekvatno lečenje”, uverava Džodić.

„Brinem se sam za svoju majku. Ona ima metastazu melanoma, nepokretna je. Treba da počne sa zračenjem, ali ne znamo da li će uspeti da dobije tu terapiju u Institutu za onkologiju“, kaže za Nova.rs Miloš Danilović, sin pacijentkinje koja ima 63 godine i dijagnostifikovan joj je karcinom.

„Neizvesnost“, tako nam Miloš u jednoj reči opisuje trenutni osećaj i stanje. Stacionar za radiologiju, pri Institutut za onkologiju i radiologiju Srbije neće raditi do 27. aprila zbog koronavirusa, a Miloš se pita kada će stići na red njegova majka koja ne može da se kreće i ne može zračenje da obavi ambulantno.

Nova.rs je već pisala o problemima onkoloških pacijenata nakon što je koronavirus ušao u još jedno mesto gde nije smeo – u Institut za onkologiju i radiologiju Srbije: svi oni koji imaju zakazan pregled ili terapiju moraju da se prvo testiraju na koronavirus, a rezultat može da se čeka danima. Bez dokaza da nemaju kovid-19, ne mogu ni na terapiju, ni na pregled.

Međutim, Danica Grujičić kaže da ne preti opasnost po pacijente i da im privremeno zatvaranje stacionara neće ugroziti zdravlje.

“Nije velika opasnost, gore je da se porazboljevaju svi od korone. To su pacijenti koji su imunodeficijentni i veća je opasnost po njih. I hemioterapija će, samo stacionar, pauzirati sledeće nedelje, ionako se radi samo četiri dana. Zatvorili smo urologiju, orl, ginekologiju i dojku – stacionar. Otvorićemo ih posle 27. aprila. Dnevne bolnice rade normalno”, kaže Gujičić.

Foto: N1

Dodaje i da ne postoji suštinska opasnost od odlaganja terapija za onkološke pacijente. Ipak, poručuje da trenutna situacija ne sme da se produži.

„Ako mi otvorimo ponovo odeljenje i ponovo uđe korona, e to nije dobro. Zato je važno da se svi pridržavaju ovih vanrednih mera, da ne popuste mere pre vremena. Ne smemo da imamo drugi talas, e to će biti opasno, ovo za sada nije“, poručuje naša sagovornica.

Ističe i da nisu svi onkološki pacijenti u istom stanju i fazi bolesti.

„Imate tumore koji jako brzo rastu, naravno da ćemo za njih da učinimo sve što možemo. Ima i tumora koji rastu jako sporo. Donosiće se odluke od slučaja do slučaja. Ako ne mogu da stupe u kontakt preko mejlova koji postoje na našem sajtu, neka pišu na kabinet direktora, pa ću ja onda proslediti kome treba“, objašnjava Grujučić.

Borba sa bolovima i strahovima

Iskustva onkoloških pacijenata u vreme koronavirusa prenose nam i predstavnici organizacije Belhospice, oni koji pokušavaju da olakšaju život najtežim pacijentima i njihovim porodicama. Ova organizacija pruža medicinske savete i psihološku podršku, a u redovnim okolnostima tu su i volonteri koji obilaze pacijente. Sada je tu telefonska podrška, koja je dostupna pozivom na broj telefona – 011/3343311

“Ima dosta otkazanih pregleda zbog cele suitaciije sa koronavirusom. Mnogi nisu zdravstveno u mogućnosti da sada dođu do ambulante za bol, da im se reguliše terapija”, priča nam svoja iskustva iz poslednjih mesec dana doktorka Belhospice tima Miljana Damnjanović.

Njena koleginica Bojana Vučković je glavna medicinska sestra u Belhospice i primila je veliki broj poziva zabrinutih pacijenata i njihovih porodica. Najčešće pitanje je kako pomoći nekome ko trpi bolove, a ponekada se daju i uputstva o menjanju pelena.

“Telefonom pomažemo i dajemo savete, nije pametno zbog tih pacijenata da ih obilazimo, ne zbog nas. U početku su bili zabrinuti i uplašeni, ali malo su se, kako vreme protiče, oslobodili tog straha. Bilo je pacijenata koji su trpeli bolove i nisu znali šta da rade, šta da popiju.

Imali smo pacijenta koji je krenuo da dobije terapiju, na pola puta su ga pozvali da se vrati. On je na neki način zabrinut što propušta taj ciklus hemioterapije. Ipak, imamo i slučaj jedne pacijentkinje koja je pre šest dana imala zakazano i ona je primljena na drugi ciklus hemioterapije. Sledeći put ima zakazano za 4. maj, rekli su joj da mora da donese test na koronu”, priča nam naša sagovornica koja svakodnevno komunicira sa onkološkim pacijentima.