Cela Srbija je navijala za mladu Jelenu Stojiljković (21) iz Velikog Gradišta koja boluje od urođene i neizlečive bolesti koja, u prvom redu, napada pluća. Dok je njena mlađa sestra Jovana, koja takođe ima cističnu fibrozu, dobila spasonosni lek pre nekoliko meseci, Jelena je tek pre skoro tri nedelje primila inovativnu terapiju "trikafta". U razgovoru za Nova.rs, nasmejana Jelena kaže da je ponovo oživela i da je zahvalna što je dobila drugu šansu.

U Srbiji ima oko 250 registrovanih pacijenata obolelih od cistične fibroze, retke urođene bolesti koja sa sobom nosi probleme sa plućima, pankreasom, varenjem, gubitkom težine, ali i druge komplikacije poput dijabetesa.

Među njima su i sestre Jelena (21) i Jovana Stojiljković (18) iz Velikog Gradišta. Nova.rs je ranije pisala i apelovala na državu da pomogne starijoj Jeleni koja je bila na listi čekanja Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, što se napokon i dogodilo pre skoro tri nedelje, kada je dobila inovativnu terapiju.

U razgovoru za Nova.rs Jelena kaže da je nakon pet dana „ustala na noge“.

„Mojoj sestri je trebalo tri dana da se podigne, meni malo duže, možda nekih pet dana. Tako da sam u petak primila lek, u ponedeljak sam izašla iz bolnice. Bilo m ije znatno bolje, a već kroz nedelju dana, kašalj je potpuno nestao i skoro svi simptomi ove grozne bolesti. Zaista imam novi život“, kaže nam ova mlada devojka, zahvalna na drugoj šansi koju je dobila.

Jelena Stojiljković Foto:Privatna arhiva

Ni traga od bolesti

Jelena navodi da joj se vratio apetit koji je ranije bio diskutabilan, te je zbog nejedenja spala na samo četrdesetak kilograma telesne mase.

„Da, jedem kao nenormalna, imam pet obroka dnevno. Sve mi se jede, sve mi prija, ne mogu da se načudim koliki mi je apetiti. Svima oko mene je neverovatno. Pored toga, konačno spavam šest-sedam sati, koliko je i normalno, a ne po ceo dan. Ranije sam toliko bila iscrpljena, toliko mi je bilo loše, da mi je jedino san pomagao da zaboravim na taj umor i bolove“.

PROČITAJTE JOŠ:

Čim je osetila da je dobro, Jelena je odmah otišla u šetnju. To joj je, kaže, bila želja s obzirom da godinama unazad nije mogla dugo da pešači jer se brzo umarala.

„Prvo sam obišla jedan veliki krug po gradu. Nemam nikakvih problema kada hodam, normalno se penjam uz stepenice, nema ni traga od umora. Vozila sam čak i bicikl, videla sam se sa prijateljicama… Verujte da je i meni čudno. Prosto mi je neverovatno da sam doživela da budem zdrava osoba. Zapravo, ja sam i dalje bolesna, ali je bolest pod kontrolom“, napominje ova mlada devojka.

Dodaje da su doktori bili iznenađeni njenim zdravstvenom stanjem samo nekoliko dana nakon što je primila terapiju.

„Ja sam nekoliko nedelja pre nego što sam dobila lek, bila u jako lošem stanju. Kašljala sam, pucalo mi je u grudima, bila sam malaksala… Međutim, nekoliko dana nakon terapije, lekari nisu mogli da veruju šta vide. Govorili su da sam čudo i da su mi nalazi kao kod potpuno zdrave osobe. Ja sam još uvek u neverici da sam dobila lek i da ću ga svakog meseca imati, bez bojazni da će mi opet biti loše. Volela bih da i drugi ljudi koji su na listi čekanja dobiju lek koji će im spasiti život jer život sa cističnom fibrozom je jako težak“, poručuje naša sagovornica.

Jelena Stojiljković Foto:Privatna arhiva

Podsetimo, mlada Jelena Stojiljković (21) iz Velikog Gradišta koja boluje od cistične fibroze, a o kojoj je Nova.rs nekoliko puta pisala i apelovala na državu da joj pomogne, bila je na listi čekanja za spasonosni lek „trikaftu“.

Da će lek napokon dobiti, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u jednoj emisiji, rekavši da odluku o terapiji donosi stručna komisija, a ne on, ali da je u međuvremenu razgovarao sa članovima komisije o pomoći ovoj devojci.

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje istakli su ranije za Nova.rs da lekarska komisija za lečenje retkih bolesti zaseda u utorak 17. oktobra povodom zahteva za odobravanje leka mladoj Jeleni, što se i dogodilo.

Jovana i Jelena Stojiljković Foto: Privatna arhiva

Jelena je 20. oktobra konačno dobila spasonosni lek i kako je ispričala, otpočela novi život.

BONUS VIDEO: Dr Bojan Trkulja i Savo Pilipović: U Vučićevim rukama je budžet za inovativne lekove