Jelena Stojiljković Foto: Privatna arhiva

Za mladu Jelenu Stojiljković (21) iz Velikog Gradišta čula je cela Srbija. Ona boluje od cistične fibroze, urođene i neizlečive bolesti koja u prvom redu napada pluća. Dok je njena mlađa sestra Jovana, koja takođe ima cističnu fibrozu, dobila spasonosni lek pre nekoliko meseci, Jeleni je "trikafta" odobrena pre nekoliko dana, a danas je kočano dobila spasonosni lek. Za Nova.rs kaže da je srećna što će konačno moći da normalno kao i svi ljudi.

„Hvala nebesima, konačno da se završi ovaj pakao i da normalno živim kao i svi ljudi. Mojoj sestri je za tri dana bilo kao da nikada nije bila bolesna. Toliko je organizam dobro prihvatio lek. Željna sam da potrčim, da vozim bicikl, da se družim sa prijateljima. Jako sam zahvalna i nadam se da će svi koji imaju cističnu fibrozu kao i ja, dobiti svoju dozu“, rekla je Jelena za Nova.rs.

Foto: Privatna arhiva

Dok je njena mlađa sestra Jovana, koja takođe ima cističnu fibrozu, dobila spasonosni lek pre nekoliko meseci, Jelena je dobila terapiju tek danas.

Podsetimo, nakon pisanja Nova.rs predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je prošle nedelje dana da će država pomoći mladoj Jeleni, što je ubrzo i potvrdio za naš portal Republički fond za zdravstveno osiguranje, istakavši da lekarska komisija za lečenje retkih bolesti zaseda u utorak 17. oktobra povodom zahteva za odobravanje leka.

Komisija za retke bolesti Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje je odobrila da Jeleni, o trošku države bude, obezbeđena terapija lekom „Trikafta“, a pacijentkinja je ovu informacija tada čula od medija.

Podsetimo, mlada Jelena Stojiljković (21) iz Velikog Gradišta koja boluje od cistične fibroze, a o kojoj je Nova.rs nekoliko puta pisala i apelovala na državu da joj pomogne, bila je na listi čekanja za spasonosni lek „trikaftu“.

Da će lek konačno dobiti najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da odluku o terapiji donosi stručna komisija, a ne on, ali da je u međuvremenu razgovarao sa njima o pomoći ovoj devojci.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar