Cela Srbija je čula za mladu Jelenu Stojiljković (21) iz Velikog Gradišta koja boluje od urođene i neizlečive bolesti koja u prvom redu napada pluća. Dok je njena mlađa sestra Jovana, koja takođe ima cističnu fibrozu, dobila spasonosni lek pre nekoliko meseci, Jeleni je "trikafta" danas odobrena. Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje naveli su za naš portal da će pacijentkinja dobiti terapiju do kraja ove nedelje. Jelena, pak, još uvek nije o tome obaveštena. U razgovoru za Nova.rs kaže da je o odobrenju medikamenta saznala iz medija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je pre pet dana da će država pomoći mladoj Jeleni, što je ubrzo i potvrdio za naš portal Republički fond za zdravstveno osiguranje, istakavši da lekarska komisija za lečenje retkih bolesti zaseda u utorak 17. oktobra povodom zahteva za odobravanje leka.

Jelena je povodom ovog saznanja istakla da je srećna, ali da se ne raduje previše dok ne primi terapiju jer se trenutno nalazi u jako lošem zdravstvenom stanju.

Komisija za retke bolesti Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje je na današnjem zasedanju odobrila da Jeleni, o trošku države bude, obezbeđena terapija lekom „Trikafta“, a pacijentkinja je ovu informacija čula od medija. Ističe da joj još uvek niko nije rekao da joj je lek za izlečenje sve bliži.

„Pošto se trenutno nalazim na hospitalizaciji u Kliničkom centru Srbije jer sam veoma lošeg zdravstvenog stanja, niko mi od prisutnih lekara nije rekao da mi je lek odobren i da ću ga, kako piše na portalima, dobiti do kraja nedelje. Možda ni oni nisu obavešteni ili jednostavno ne mogu još uvek ništa da mi kažu dok mi se ne popravi stanje“, priča Jelena za naš portal.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodaje da nikome ne zamera što je nisu obavestili o leku, te da je možda takva procedura. Svakako, raduje se u sebi, jer za smeh na sav glas nema snage.

„Srećna sam, naravno i aposlutno verujem da ću dobiti lek. Ja to uopšte ne dovodim u pitanje. Samo navodim da mi još uvek niko ništa zvanično nije rekao. Hvala svima, jedva čekam da primim ‘trikaftu’ i da i ja budem kao i moja sestra – srećna, nasmejana i zdrava“.

Jelena Stojiljković Foto:Privatna arhiva

Jelena se trenutno nalazi na hospitalizaciji u Kliničkom centru Srbije, koju je sama tražila jer se prošlog vikenda nije osećala dobro.

„Jako sam malaksala, istrošena, jedva sam čekala da legnem u bolnicu. Ipak sam ovde na terapijima i iole osetim da imam snage. Ovako, dok sam kući, nikakva sam. Zato i jedva čekam da popijem lek i da povratim snagu“, kaže naša sgaovornica.

Podsetimo, mlada Jelena Stojiljković (21) iz Velikog Gradišta koja boluje od cistične fibroze, a o kojoj je Nova.rs nekoliko puta pisala i apelovala na državu da joj pomogne, bila je na listi čekanja za spasonosni lek „trikaftu“.

Da će lek dobiti, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana, rekavši da odluku o terapiji donosi stručna komisija, a ne on, ali da je u međuvremenu razgovarao sa njima o pomoći ovoj devojci.

BONUS VIDEO: Epidemiolog objašnjava da li treba da se plašimo Eris, novog soja korona virusa zabeleženog u Vojvodini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar