Foto: Frauke Scholz / imageBROKER / Profimedia

Ukoliko EPS elektranama na biogas ne bude platio ugovorenu cenu za isporučenu električnu energiju, 20 elektrana bi moglo posle vanrednog stanja da završi - u stečaju. Ovim rečima Danko Vuković, predsednik Udruženja "Biogas", reaguje na odluku Vlade Srbije o umanjenju cene koju EPS plaća proizvođačima energije iz obnovljivih izvora.

Vanredno stanje koje je nastupilo zbog epidemije koronavirusa prouzrokovalo je da Vlada Srbije usvojenim zaključkom „odloži dejstva ugovora o otkupu električne energije“.

Redakciji Nova.rs obratilo se Udruženje „Biogas“, u ime svih elektrana na biogas u Srbiji. Kako navode, JP Eelektroprivreda Srbije obavestila je sve operatere ovih elektrana i dostavila im novu ponudu, sa umanjenom cenom otkupa, pozivajući se na vanredno stanje i nastupanje više sile.

Danko Vuković, predsednik ovog udruženja, međutim, ističe da elektrane nisu prihvatile ponuđenu cenu od 3,3 dinara, što je 2,7 evro centi po kilovat-času, jer bi ih takav cenovnik odveo pravo u – stečaj.

„Razumemo da je vanredno stanje, ne tražimo da nam EPS plaća punu cenu tokom trajanja vanrednog stanja. Ali, nijednom dužniku neće biti oprošten i otpisan dug za električnu energiju, nego će biti naplaćen po isteku vanrednog stanja. I mi bismo pristali da se, kada prođe vanredno stanje,  kroz reprogram taj dug EPS-a prema elektranama na biogas plati kroz, na primer, šest rata“, navodi Vuković.

Na pitanje Nova.rs koliku garantovanu cenu otkupa imaju članice ovog udruženja, Vuković odgovara od 15 do 18,2 evro-centi za kwh.

„Veće elektrane imaju nižu garantovanu cenu, a manje elektrane veću.. U proseku, elektrana na biogas snage jednog megavata ima otkupnu cenu od 17,5 evro-centi. Međutim, problem je što su nama samo troškovi proizvodnje od 12 do 14 evro-centi. To je trošak sirovina i trošak održavanja. Vetar, na primer, ima trošak proizvodnje od pola evro-centa na devet evro-centi garantovane cene. Ti troškovi su razlog zašto ne možemo da prihvatimo ponuđenu cenu. Jer mi nemamo, da tako kažem, besplatnu stuju kao što imaju solar, vetar i drugi izvori. Mi plaćamo sirovine koje koristimo za dobijanje energije“, navodi sagovornik Nova.rs.

On ističe da je, po donošenju zaključka Vlade u koji je i Nova.rs imala uvid, rečeno da će EPS da izađe sa cenom otkupa.

Foto: N1

„Prvi dopis je bio da ih uopšte ne interesuje otkup. Posle sastanka u PKS, data je garantovana cena koju je propisala Agencija za energetiku, to je ta 3,3 dinara. Ali, niko ne uvažava činjenicu da elektrane na biogas to ne mogu da izdrže. Sam proces proizvodnje je takav da  je potrebno od četiri do devet meseci da se ponovo pokrene proizvodnja“, objašnjava Danko Vuković.

Da li to znači da se elektranama na biogas ne isplati nijedna cena ispod  12 do 14 evrocenti, koliko su vam troškovi proizvodnje?

„Ništa ispod tarife koju imamo, dakle od 15 do 18,2 evro-centi. Biogas postrojenja su projektovana tako da mi šest godina radimo sa nula zarade.  Tarife na biofas su kod nas bile godinama najniže. Ako bi nam rekli da nastavimo da proizvodimo, mi imamo sirovine koje su trenutno u samom procesu. Ako kriza traje dva meseca, ako će nam EPS naknadno platiti, po isteku vanednog stanja, onda će sve biti u redu. Ali, ako treba da bacimo tu sirovinu, pa startujemo ispočetka posle vanrednog stanja, od 24 elektrane na biogas, 20 će otići u stečaj“, procenjuje Vuković.

Na pitanje zašto ne bi proizvodili ako već imaju sirovinu, Danko Vuković odgovara:

„Ako prihvatimo 3,3 dinara, odrekli smo se bilo kakvog prava na žalbu. Svejedno nam je da li će nam platiti 3,3, ili 10 ili nula dinara, jer sve ispod utvrđene tarife znači stečaj. Mi ne želimo da nam EPS plaća dok traje vanredno stanje, već da nam po isteku vanrednog stanja plati, na odloženo, ono što nam duguje po tarifi. Ako ipak ostane ovako, tužićemo EPS, jer po našim komercijalnim ugovorima, efekat više sile može da se primeni samo ako je neko, upravo zbog više sile, u prilici da ne izvršava svoje obaveze. Ne može ministar energetike da izjavi da je stanje u energetici odlično, da nema nikavkvih problema, i da nam isto popodne suspenduju ugovore“, kategoričan je Vuković.

On poručuje da će, u tom slučaju, elektrane na biogas dobiti tu odštetu.

„Ali, džabe nam odšteta, ako će nam propasti elektrane. Bila bi šteta da građani plate za nešto, a da to da propadne i, kao u slučaju Energozelene, posle svega – zvrji prazno“, ističe Danko Vuković.

Pitanja u vezi sa saopštenjem Udruženja „Biogas“ , Nova.rs je uputila Elektroprivredi Srbije, koja nas je uputila na Ministarstvo rudarstva i energetike, pošto je reč o Odluci koju je donela Vlada Srbije. Od resornog ministarstva, do momenta pisanja ovog teksta, odgovor nismo dobili.

 

U Zaključku Vlade Srbije ističe se da, prema poslednjem stanju u Registru povlašćenih proizvođača električne energije u sistemu podsticaja ima ukupno 262 povlašćena proizvođača, koji raspolažu sa ukupno 456,155 MW instalisane snage.

„Prema poslednjem izveštaju garantovanog snabdevača – JP  ‘Elektroprivreda Srbije’, Beograd, prosečna mesečna vrednost fakturisane električne energije povlašćenih proizvođača je 1.672.187.080 dinara, odnosno oko 14,214 miliona evra“, navodi se u Zaključku.

Kako se ističe, oslobađanje JP „Elektroprivreda Srbije” od plaćanja ove obaveze za vreme delovanje više sile predstavljaće značajan doprinos njegovoj finansijskoj  likvidnosti u toku vanrednog stanja

JP „Elektroprivreda Srbije”, Beograd, ponudiće povlašćenim proizvođačima električne energije preuzimanje proizvedene električne energije u periodu trajanja vanrednog stanja.