Foto:N1

Odluka nadležnih da struja u Srbiji od 1. februara poskupi za 3,4 odsto dodatno će pogoršati inače veoma loš socijalni položaj najvećeg broja potrošača u zemlji, smatra stručna javnost.

Agencija za energetiku je saopštila da je odobrila Elektroprivredi Srbije povećanje cena električne energije te će prosečni računi za struju biti uvećani za 122 dinara.

S obzirom da je u ovom trenutku prosečan račun za struju 3.600 dinara, od 1. februara skočiće na 3.722 dinara.

Kako piše Danas, iako iz Agencije za energetiku u obrazloženju svoje odluke naglašavaju da je „i nakon ove korekcije cena struje u Srbiji i dalje značajno niža od cena u zemljama regiona i Evrope“ stručna javnost smatra da, s obzirom na niska primanja građana Srbije kao i činjenicu da epidemija koronavirusa i dalje traje, Elektroprivreda Srbije nikako ne bi trebalo da povećava cene struje u jeku grejne sezone kada se električna energija znatno više troši.

Danak siromaštva je da se veliki broj domaćinstava u Srbiji greje na struju te njima svako njeno poskupljenje veoma teško pada.

„U Srbiji su plate i penzije većine građana niske i zbog toga bez obzira što je cena struje u našoj zemlji niža nego u regionu i što EPS mora da ima sredstva za održavanje svojih pogona ne bi trebalo da do poskupljenja dolazi tokom grejne sezone kao što će to sada biti slučaj“, kaže za Danas Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

On dodaje da postoji prostor da EPS uštedi kroz smanjenje gubitaka u distributivnoj mreži, kao i kroz sprečavanje krađe električne energije.

„Na taj način bi u slučaju da mora da dođe do poskupljenja struje ono svakako bilo manje nego što je to sada slučaj“, objašnjava Vuletić.

Ekonomista Milan R. Kovačević smatra da je poskupljenje struje od 1. februara suprotstavljeno socijalnim interesima osiromašenih građana Srbije.

„Odluka da struja poskupi u jeku grejne sezone je doneta planski kako bi EPS inkasirao što više novca naplatom računa. Kao takva ona je potpuno suprotstavljena interesima socijalne pravde. Drugi cilj je da se povećanjem cene steknu novčana sredstva kako bi se prikrila činjenica da,zbog toga što nije obavljena adekvatna reorganizacija, EPS postiže veoma loše poslovne rezultate i trpi gubitke“, ističe Kovačević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar