Foto: Privatna arhiva/Thomas Kühler / AFP / Profimedia

"Zoran je zastao, rukovao se sa mnom i pitao me kako sam. Bio je srdačan, ponašao se kao da smo stari poznanici, a ne ljudi koji se prvi put vide – on lider jedne stranke, a ja običan portir", priseća se Slobodan Stefanović iz Kragujevca svog prvog susreta sa Zoranom Đinđićem. Kasnije je, kaže on, usledio još jedan, posle koga je uvideo ljudsku veličinu pokojnog premijera.

Na 18. godišnjicu ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, Kragujevčanin Slobodan Stefanović poznatiji pod nadimkom Furda, za naš portal prisetio se anegdote sa premijerom, koja mu je kako kaže, i dan danas u živom sećanju.

Kao nekadašnji portir u zgradi Radio Kragujevca, Slobodan je imao priliku da krajem 90-tih i početkom 2000-tih godina „izbliza vidi“ mnoge političke lidere, ali je, svedoči za Nova.rs, jedini „čovek“ među njima bio Zoran Đinđić.

Pojašnjava da su brojni političari tih prelomnih godina gostovali na Radio Kragujevcu, kao retkom slobodnom mediju u to vreme, ali da je jedino Đinđić pokazao poštovanje i iskrenu želju da razgovara sa „običnim“ ljudima. „Političari su prolazili pored portirnice podignutog nosa, maltene bez ‘dobar dan’, ali je jedini Zoran zastao i razgovarao sa nama“, priseća se Furda i opisuje svoj prvi susret sa Đinđićem, koji je tek kasnije postao premijer.

„Bio je opušten, ušao je u zgradu, rukovao se sa mnom i pitao me kako se zovem. Nasmejao se kada sam rekao da mi je nadimak Furda i rekao mi da će to da zapamti. Mislio sam da je to samo njegova ljubaznost, ali me je kasnije demantovao. Ja sam šaljivdžija po prirodi, pa sam takav bio i sa njim, zbijao sam šale i poželo mu dobrodošlicu u slobodni Kragujevac“, priča Furda za Nova.rs.

POGLEDAJTE JOŠ:

Njegov šok usledio je tek kasnije, kada su tokom ’96. i ’97. godine organizovane protestne opozicione šetnje širom Srbije.

Furda za naš portal priča, da je tokom jednog protestnog okupljanja u Kragujevcu i šetnje po centru grada, na čelu kolone bio Zoran Đinđić.

„Zatekao sam se u gradu kada je prolazila protestna kolona. Video sam Đinđića i pomalo šeretski sam uzviknu ‘Zdravo Zoki’. Nisam očekivao da će to da izazove neku reakciju kod njega, ali se on okrenuo prema meni, pogledao me , uzvratio mahanjem i rekao ‘O, zdravo Furda’. Bio sam u šoku, kao i prijatelji koji su bili sa mnom. Nisam mogao da verujem da mi je zapamtio ime i da me je prepoznao među svim tim ljudima“, priča naš sagovornik.

Furda se priseća i da se tada „hvalio“ prijateljima koji su bili u čudu što mu se Đinđić javio po nadimku i kaže da im je u šali govorio kako su „on i Zoki stari prijatelji“.

Međutim, iz ove perspektive, Slobodan za Nova.rs kaže da je prvi susret sa Zoranom Đinđićem na njega ostavio veliki utisak. Pojašnjava da nikada nije bio pristalica nekih političkih opcija, ali kaže da mu je Đinđić ostao u sećanju, pre svega kao veliki čovek, pa tek onda političar.

„Od svih političara koji su tih godina prošli pored portirnice, jedini je Đinđić razgovarao sa mnom. Tada to nisam shvatao kao neku veliku i krupnu stvar, ali sada vidim da je on ustvari bio ispred ovog vremena. Razgovarao je sa običnim ljudima i što je najbitnije, pamtio je te ljude. Siguran sam da je on u toku dana imao bezbroj obaveza i ko zna koliko sastanaka i susreta sa raznim ljdima, ali je i pored svega, uspeo da zapamti jednog portira iz Kragujevca“, konstatuje Slobodan.

On kaže, da je posle tog događaja, Đinđića uvek gledao drugačijim očima i navodi da mu je tragičan kraj i atentat koji je izvršen na njega teško pao, pa dodaje, da će proći mnogo vremena dok se ponovo „ne rodi čovek kao što je bio Đinđić“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar