Foto: N1

To što su nekadašnji protivnici ubijenog premijera Zorana Đinđića na vlasti poslednjih devet godina posledica je napuštanja njegove zaostavštine i izbegavanja odgovora na pitanje zašto je ubijen, izjavila je bivša predsednica Skupštine Srbije Nataša Mićić.

„To je za mene na neki način očekivano“, rekla je Mićić gostujući u Danu uživo na N1 povodom 18. godišnjice od ubistva premijera.

Ona smatra da je Srbija sada „bliže autokratiji nego demokratiji“, jer je napušten put čiji je temelj udario Đinđić.

Ističe da su u njegovo vreme osnovane brojne institucije i doneseni reformski zakoni.

„Mediji su bili daleko slobodniji i više su se bavili kritikom vlasti, jer im je bilo ispod časti da se bave radikalima, socijalistima i opozicijom generalno“, rekla je.

Govoreći o danu ubistva premijera, kaže da je bila „očajna i besna“, ali da je tadašnja vlast bila i odlučna.

„Tada je sprovedena Operacija Sablja, kada je policija imala najveću podršku“, kaže Mićić i ističe da su tada suzbijeni Zemunski klan i druge kriminalne grupe.

Grupa Veljka Belivuka ne može da se poredi sa Zemunskim klanom po opasnosti, dodala je ona.

Ono što ih razlikuje je i to što su Zemunski klan i Crvene beretke nasleđe Miloševićeve politike, za razliku od Belivuka koji je nastao i funkcionisao u ovom sistemu, rekla je Mićić.

Dodaje da je posle 5. oktobra propuštena šansa za obračun sa strukturama u vojsci i policiji, ali da je to tada bilo neizvodljivo.

Đinđić se zalagao za to da Srbija bude deo sveta i za članstvo u NATO, a nakon njegove smrti vođena je politika „obojena populizmom, demagogijom, svi su izbegavali teške teme“, kaže ona.

Mladi danas nemaju priliku da saznaju nešto više o pojavi Zorana Đinđića, koja je obeležila kraj 20. i početak 21. veka, a njihovo znanje o njemu je malo i površno, dodaje.

Za Mićić je „naročito strašno“ što se prećutkuje da je premijer ubijen u akciji „Stop Hagu“ kako bi se zaustavila njegova politika.

„Ubijen je najbolji od nas, nije bilo dovoljno potencijala da sprovedemo ono što je on započeo“, rekla je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare