Patrijarh Porfirije Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Novi sastav Sinoda SPC, odnosno crkvene vlade, jedno je od najvažnijih pitanja ovogodišnjeg Svetog arhijerejskog sabora. Ova tema, koja će se pronaći na dnevnom redu tokom sastanaka vladika, ujedno bi mogla da pruži odgovor u kom pravcu će se kretati Crkva u narednom periodu i da li će patrijarh Porfirije uspeti da se odupre spoljašnjim pritiscima.

Aktuelni sastav Sinoda SPC trenutno čine patrijah Porfirije, episkop bački Irinej Bulović, episkop šumadijski Jovan, mitropolit dabrobosanski Hrizostom i episkop kruševački David. 

Pročitajte još...

Međutim, imajući u vidu da od 2018. godine nije održan redovni Sabor, a da članovima Sinoda mandat traje dve godine, gotovo je sigurno da će potpuno novi ljudi postati deo tog crkvenog tela.

Izvori našeg lista iz Patrijaršije, ističu da će odgovor na pitanje ko će biti novi sinodalci, ujedno omogućiti javnosti da zaključi u kom će se pravcu kretati SPC u budućem periodu, odnosno da li će patrijarh Porifrije dozvoliti da, preko Sinoda, vlast vrši pritisak na odluke koje donosi Crkva. 

“To će se najpre videti po tome da li će Irinej Bulović, kao čovek blizak vlasti, nastaviti da vrši uticaj na Sinod i odluke tog tela. Ukoliko uđu episkopi na koje on može da vrši pritisak, onda se ne može ni očekivati da će se bilo šta promeniti u odnosu na dosadašnje delovanje tog crkvenog tela”, ističe naš sagovornik.

Na na naše pitanje ko su favoriti episkopa bačkog za nove članove Sinoda, izvor našeg portala navodi zvorničko-tuzlanskog Fotija, episkopa sremskog Vasilija, episkopa niškog Arsenija.

S druge strane, sagovornik Nove kaže da kao potencijalni kandidati za Sinod, odnosno kao želja aktuelnog patrijarha, figuriraju episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski Teodosije, dalmatinski Nikodim, kao i episkop braničevski Ignatije.

“Svi oni se pominju kao potencijalni članovi Sinoda. Međutim, razlika između njih jeste u tome što su jedni (Fotije, Vasilije i Arsenije) potpuno ili delimično pod kontrolom Irineja Bulovića i neće odstupati od onoga što on bude zacrtao. Eventualno imenovanje drugih episkopa koje smo vam naveli, biće signal da je Porfirije spreman da napravi otklon u odnosu na dosadašnji rad tog crkvenog tela i da bi on mogao ubuduće da funkcioniše drugačije”, objašnjava sagovornik Nove.

Na naše pitanje zašto bi za Porifrija jedni bili prihvatljivi, a drugi ne, naš sagovornik je rekao da uopšte nije pitanje da li je neko prihvatljiv, već da je u pitanju potreba da se pokaže jedinstvo Crkve.

“Odlukom da svog protivkandidata i budućeg mitropolita, Joanikija, uvrsti u Sinod, patrijarh će pokazati da je iznad tih podela na kojima pojedini insistiraju. Ostali episkopi su takođe dokazani i ugledni, stoga je logično da budu deo tog crkvenog tela”, navodi naš sagovornik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar