Ivanka Popović Foto:Goran Sradanov/Nova.rs

Univerzitet će svakako odgovoriti na presudu Upravnog suda kojom je poništena odluka Senata Univerziteta u Beogradu o plagijatu doktorske disertacije Siniše Malog, najavila je u Novom danu TV N1 odlazeća rektorka Ivanka Popović.

Popović je rekla da je, što se akadamske zajednice tiče, slučaj doktorske disertacije ministra Malog završen, i podsetila da se presuda suda odnosi na proceduralna pitanja.

Pročitajte još...

„Univerzitetska tela i organi se bave time u skladu sa vremenskim rokovima koje je sud dao, svakako da će Univerzitet odgovoriti na ovo što je presuda suda. Tu važnu ulogu igra sam matični fakultet na kojem je doktorat odbranjen, to je FON“, kazala je Popović za N1.

Upitana postoji li mogućnost da odluka o tome da je doktorska disertacija ministra Malog plagijat bude promenjena, odlazeća rektorka Univerziteta u Beogradu je navela da razne odluke mogu da se donesu, te da je pitanje kako će se tela i organi Univerziteta dalje ophoditi prema podacima koje imaju na raspolaganju.

„Ali nisam sigurna da će do toga doći ni tako brzo, niti da je tako lako oboriti nešto što je sa priličnom jasnoćom pokazano da jeste tako, ali sačekajmo da vidimo šta će biti ishod svega ovoga“, poručila je ona.

Popović je podsetila da su prethodnih godina usvojeni jasni propisi i procedure u vezi sa plagijatima, i dodala je da se nada da će Univerzitet nastaviti da čuva svoje dostojanstvo i u budućnosti, i da neće dozvoliti fda takvi slučajevi uruše njegovo dostojanstvo.

„Najgore su one situacije kad imate pritisak sa svih strana da se reaguje, i nekad ono što bi delovalo zdravorazumski da uradite, nije uvek moguće. Vezano je za određene propise koji moraju da se slede. To nije robovanje propisima. Posebno kad imate osetljive situacije, jedini način da obezbedite kredibilitet je da poštujete propise“, istakla je gošća Novog dana.

Mladi postali pragmatični

Govoreći o izazovima tokom svog mandata, rektorka Popović je rekla da je bilo nekoliko teških situacija, ali da je pandemija koronavirusa posebna stvar, jer je održavanje rada Univerziteta u tim uslovima, u prethodne dve školske godine, bio veliki napor svih rukovodilaca Univerziteta.

Tako je i nedavno, pri upisu brucoše, sve što je moglo bilo urađeno onlajn, kako bi se na minimum sveo dolazak ljudi na fakultete.

Popović je navela i da je, ako se gledaju apsolutni brojevi, najveće intersovanje brucoša za FON, pojedinačno gledano najveće intersovanje je za Stomatološki fakultet, a kada je reč o studijskim programima, najveće interesovanje je za psihologiju na Filozofskom fakultetu.

„Moj je utisak da su mladi postali pragmatični i opredeljuju se za zanimanja koja sa priličnom izvesnošću obezbeđuju radna mesta“, navela je ona.

Upozorila je i da zabrinjava nedovoljno interesovanje za obrazovne profile, odnosno za Učiteljski fakultete, što je, prema njenim rečima, jako loše za budućnost zemlje.

Neophodno da žrtve dobiju punu podršku

Na Beogradskom univerzitetu nedavno je usvojen Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja, i svaki fakultet imaće poverenika kojem će studenti moći da se obrate, a na osnovu tih razgovora proceniće se koji su dalji neophodni koraci.

Popović je rekla da je i sama imala nekoliko saznanja o seksualnom uznemiravanju na Univerzitetu, i istakla da su to teške i mučne situacije, gde je neophodno da žrtva dobije punu podršku.

„Imate komplikovan i težak postpupak ako se žrtva odluči da ide u postupak, i na tom putu često dolazi do odustajanja. Taj problem i dalje stoji. Mi smo doneli Pravilnik, ali sve prepreke koje stoje na putu da se realizuje jedna tužba, postoje“, upozorila je ona.

Poručila je i da Pravilnik ne bi smeo da se zloupotrebljava, jer nije poenta da postavljanje pravila postane instrument za međusobne obračune ljudi.

Upitana očekuje li lažne prijave, rektorka je rekla da bi pre tri godine rekla da je to malo verovatno, ali da sada misli da je to moguće.

„Dozvoljavamo da ono što se podrazumevalo više se ne podrazumeva, nalaze se svi mogući načini za međusobne obračune“, ukazala je Ivanka Popović.

Podsetimo, za novog rektora Beogradskog univerziteta u maju je izabran je dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan Đokić. Mandat novog rektora traje tri godine i počinje 1. oktobra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare