Nenad Popović u Moskvi. Foto: Aleksej Voronov

Ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović posetio je međunarodni moskovski avio-kosmički sajam MAKS 2021 i tom prilikom, kao prvi strani zvaničnik, učestvovao u predstavljanju najmodernijeg ruskog borbenog aviona Suhoj „Šah-mat“.

Reč je o jednomotornom borbenom avionu razvijenom u skladu sa niskouočljivim stelt tehnologijama, sposobnom da leti dva puta brže od zvuka i da nosi 7,4 tona raketa i avio- bombi.

Popović je ukazao da se radi o najsavremenijem borbenom avionu koji demonstrira snagu ruskog znanja, tehnološkog razvoja i sposobnosti za najsofisticiraniju proizvodnju kojom raspolažu ruski instituti i kompanije. On je izrazio nadu da će u budućnosti i srpska vojska raspolagati ovim letelicama. Ministru su predstavljena i najnovija dostignuća ruske civilne avijacije kao što su putnički avion za srednje distance MS-21-310, regionalni putnički avion Il-114-300, kao i najnovije verzije korporacijskih i državnih aviona Suhoj biznis džet.

Popović je razgovarao sa predstavnicima Vlade Ruske Federacije i ruske Državne korporacije Roskosmos o mogućnosti bliže saradnje Srbije i Rusije u razvoju novih tehnologija u oblasti avijacionih i kosmičkih tehnologija u kojima srpski inženjeri imaju značajno znanje i iskustvo.

„Budućnost avio industrije je u bespilotnim letelicama i primeni veštačke inteligencije u avijaciji. Ovo su oblasti gde srpski instituti mogu da daju značajan doprinos i gde mogu da, kroz stratešku saradnju sa ruskim institutima, osvoje nova znanja i tehnologije koje će doneti višestruku korist srpskoj industriji i društvu u budućnosti“, rekao je Popović.

On je naveo da bi saradnja srpskih i ruskih naučno-istraživačkih organizacija mogla da se odvija u proizvodnji delova, pribora, instrumenata, senzora, kao i u primeni informacionih tehnologija i veštačke inteligencije u avio-kosmičkoj industriji. Međunarodni avio-kosmički sajam MAKS 2021 održava se u gradu Žukovski koji se nalazi nedaleko od Moskve.

Ogranizatori ove manifestacije su rusko Ministarstvo odbrane i Državna korporacija Rosteh. Jučerašnjem otvaranju sajma MAKS 2021 prisustvovalo je najviše rusko državno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar