Foto: NOVA S

Predsednik Udruženja za javno zdravlje i savetnik UNICEF-a i Svetske banke Dragoslav Popović i pulmolog Dragana Jovanović govorili su danas u emisiji "Među nama" o tome za koga je vakcinacija obavezna, a za koga je ona u stvari samo preporuka.

Gosti Maje Nikolić komentarisali su nedavno usvojen novi Pravilnik o imunizaciji prema kome je obavezna vakcinacija protiv  11 bolesti, a vakcinu protiv gripa moraju da prime građani stariji od 65 godina, trudnice i hronični bolesnici.

Na pitanje kako gleda na novi Pravilnik i šta je pozitivno u njemu , a šta nije dobro urađeno, profesor Medicinskog fakulteta u penziji i pulmolog Dragana Jovanović je ukazala na razliku između starog i novog pravilnika i to u domenu obavezne imunizacije što se tiče gripa  i obuhvata populacije koja mora obavezno da se vakciniše.

„To su velike promene. Nigde u svetu ne postoji obaveza vakcinacije protiv gripa, ona se preporučuje od strane lekara, a sam pacijent odlučuje šta će uraditi“, napomenula je Jovanović.

Na pitanje zbog čega se prešlo sa preporuke na obavezno vakcinisanje starijih preko 65 godina, trudnica i hroničnih bolesnika i da li imamo kapacitete da sve to sprovedemo, savetnik UNICEF-a Dragoslav Popović  je ukazao da su to uglavnom ugrožene populacije.

Govoreći o vakcinaciji starijih građana, on je rekao da su oni često ugroženi respiratornim infekcijama i da u tom smislu vakcinacija protiv gripa i upale pluća jeste nešto što se u mnogim zemljama praktikuje, negde je obavezna a negde nije.

„Suština je u ovome obavezno i neobavezno. Ja vidim obaveznu vakcinaciju u Srbiji kao nešto gde se država obavezala da obezbedi vakcine protiv nekih bolesti. S druge strane roditelji su se obavezali da dovedu decu na vakcinaciju i tu treba da bude jedan partnerski odnos između roditelja i lekara“, objasnio je Popović, dodajući da mu smeta što je novim pravilnikom povećana kazna za neodazivanje na vakcinaciju.

„Bojim se da je neko imao ideju da ako poveća kaznu da će biti veći obuhvat vakcinacije“, rekao je on.

Foto: NOVA S

Jovanović je kritikovala novi Pravilnik ukazujući da neko toliko nije sagledao problematiku i da je propisao obaveznu vakcinacija za maligne bolesnike bez obzira na terapijski status.

„Međutim, vi imate niz pacijenata koji su u jako lošem stanju, najmanje što im  treba je da ih vakcinišete“, istakla je ona..

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare