Foto: Zubin potok INFO, Kossev

Obilne padavine izazvale su poplave na severu Kosova i Metohije. Reke i bujični potoci izlili su se u Zvečanu, Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, ali u Zubinom Potoku, gde je trenutno najteža situacija.

Kako javlja KoSSev, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić u obraćanju medijima danas je otkrio da je blizu 50 porodica iz ukupno sedam stambenih zgrada kod istočnog mosta u tom gradu – evakuisano.

Foto: Kossev

Sa druge strane, prema njegovim rečima, u Nemanjinoj ulici – u blizini obdaništa u Bošnjačkoj će se evakuisati još dve.

Kako je za Kosovo online kazao komandir vatrogasne stanice u Zvečanu Vladan Radomirović, ova situacija je najteža u poslednjih 50 godina.

Na samom terenu su službe za čišćenje i održavanje puta kao i vatrogasne jedinice koje pokušavaju da umanje štetu i da dodatnim nasipima sačuvaju objekte i domaćinstva.

U Zubinom Potoku porodice prinuđene da napuste domove

Od juče građani u Zubinom Potoku pokušavaju da se izbore sa problemima izazvanim planinskim potocima, ali i lokalnim rekama koje se izlivaju.

Foto: Zubin potok INFO

Oko 50 ljudi bilo je prinuđeno da napusti svoje domove u mestu Jagnjenica kod Zubinog Potoka, nakon što je voda prodrla u montažne kuće.

Novoizgrađeni put u selu Strmac – potpuno je uništen.

Porastao je i vodostaj na brani kod jezera Gaziovde.

Veliki problem u ovoj opštini predstavlja i odron koji je na više mesta blokirao čak i glavne saobraćajnice.

Deo građana je bez vode i struje.

Brana na Gazivodama je bezbedna i akumulacija jezera može da primi još metar i po do dva nivoa vode. U pitanju je nasipna brana. Ipak, predostrožnosti radi, na vreme je otvoren preliv, i to samo jedno od četiri predviđena polja.

PROČITAJTE JOŠ

U pitanju je kontrolisano ispuštanje vode. U Ibru Lepencu se nadaju poboljšanju situacije već sutra, jer se već primećuje opadanje nivoa vode bujičnih reka koje se slivaju u jezero.

BONUS VIDEO: Poplave u Brusniku, Ivanjica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar