U Pančevu su poljoprivrednici iz okoline tog grada i Kovina blokirali traktorima novi put prema Beogradu, a propuštaju se samo deca, stari, bolesni i hitna pomoć. Ratari poručuju da tu ostaju dok se ne postigne dogovor u vezi s njihovim zahtevima. Pored Pančeva, poljoprivrednici su blokirali i saobraćajnicu Kragujevac-Batočina.

Ratari traže otkupnu cenu suncokreta 700 evra po toni, ukidanje akcize na gorivo za poljoprivrednike na količinu do 100 litara po hektaru i ograničenje trgovačke marže na suncokretovo ulje.

Vlada je ispunila njihov zahtev da se ukine zabrana izvoza ulja i ponudila im cenu od 535 evra po toni suncokreta.

Oko 150 traktora blokiralo je raskrsnicu u Pančevu i novi put prema Beogradu. Poručuju da ostaju do daljeg, dok se ne postigne dogovor u vezi s njihovim zahtevima.

Propuštaju se deca, stari, bolesni, hitna pomoć. Za Beograd se može preko starog mosta, pored Doma vojske, jer su radovi u tom delu puta.

Blokiran i put Kragujevac-Batočina

Šumadijski paori blokirali su brzu saobraćajnicu Batočina – Kragujevac, kod Kapije Šumadije.

Podsećamo, poljoprivrednici iz Rače, Lapova i Batočine sa 50 traktora stigli su skoro do auto-puta Niš – Beograd i nalaze se na raskrsnici magistralnih puteva ka Kragujevcu, Lapovu i Jagodini.

„Stigli smo kod ‘Kapije Šumadije’, parkirali pored, na raskrsnici. O daljim koracima uskoro će se znati kada koordinišemo naše stavove“, kaže za N1 Milan Milošević iz Rače.

Batočina Foto: N1

I njegov kolega potvrđuje da ništa neće raditi bez komunikacije sa ostalim seljacima u Srbiji.

„Ima nas 50 na poljoprivrednoj mehanizaciji. Više ovako ne može. Država nas ignoriše. Pokazaćmo uskoro ko smo i šta smo“, rekao je za N1 Jovan Golubović, poljoprivrednik iz Rače.

Od jutros blokirani Novi Sad i Subotica 

Nastavljaju se protesti ratara u Novom Sadu i Subotici koji traže otkupnu cenu suncokreta 700 evra po toni, ukidanje akcize na gorivo za poljoprivrednike na količinu do 100 litara po hektaru i da se ograniče trgovačke marže na suncokretovo ulje. Vlada je ispunila njihov zahtev da se ukine zabrana izvoza ulja i ponudila im cenu od 535 evra po toni suncokreta.

Trenutno su prohodni Varadinski most i Jevrejska ulica, dok je Bulevar Mihajla Pupina zatvoren od Varadinskog mosta do raskrsnice sa Ulicom Modene i Žarka Zrenjanina.

Deo mehanizacije, subotički ratari su sinoć preparkirali na parking prostor u ulici Matka Vukovića kroz koju će danas proći svečana povorka završne manifestacije žetelačkih svečanosti.

Bonus video: Radojka Nikolić_ Protesti poljoprivrednika ozbiljna opomena

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram