Nezadovoljni poljoprivrednici nastavili su proteste. Banatski ratari blokirali su magistralni put ka Rumuniji, na raskrsnici kod skretanja za Vršac. Paori su se sa svojim traktorima okupili i u Čenti i Lapovu, a najavljen je i još jedan protest u Novom Sadu.

Podsetimo, Radoslav Adamović, jedan od predstavnika poljoprivrednika koji su prethodnih dana učestvovali u pregovorima sa premijerkom i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, rekao je za N1 da su u subotu uveče Ministarstvu poljoprivrede poslali „prečišćen“ tekst dogovora i da sada čekaju odgovor.

Foto: N1

Poljoprivrednici traže da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da se ukinu akcize na gorivo za poljoprivrednike na količinu do 100 litara po hektaru, da se ogrnaiče trgovačke marže na suncokretovo ulje.

Pored poljoprivrednika iz Vršca, protesti su nastavljeni i u Novom Sadu i Subotici gde okupljeni traže otkupnu cenu suncokreta 700 evra po toni, ukidanje akcize na gorivo za poljoprivrednike na količinu do 100 litara po hektaru i da se ograniče trgovačke marže na suncokretovo ulje.

Inicijator protesta poljoprivrednika u Subotici Miroslav Matković kaže za RTS, da im je namera da ponovo skrenu pažnju na zahteve paora, a ne da ometaju povorku.

Na traktorima su istaknuti transparenti na kojima traže da se suša proglasi za elementarnu nepogodu, ukidanje obaveze plaćanja nadoknade za odvodnjavanje, da kupuju gorivo bez akciza, te veću cenu suncokreta.

Vlada je ispunila njihov zahtev da se ukine zabrana izvoza ulja, kao i da ih policija ne tereti za prekršaje koje su napravili tokom protesta i blokada saobraćaja.

Ponuđena im je cena od 535 evra (plus PDV) po toni suncokreta, a premijerka Ana Brnabić je istakla da država ne može da garantuje cenu nikome.

Bonus video: Vučić – poljoprivrednici su u pravu, ali delimično

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare