Foto: Shutterstock, Dragan Mujan/Nova.rs

Intoniranje himne na prvom času, policijsko obezbeđenje, novi izborni predmet o “životnim vrlinama”, ali i društveno-korisni rad za problematične, kao i udaljavnje iz škole na minimum pet dana, deo su novina koje očekuju sve učenike osnovnih škola od 1. septembra. Ova školska godina razlikovaće se od prethodnih, ali ne po epidemiološkim merama ili kombinovanoj nastavi, na koje su đaci već navikli, već po sasvim drugačijem programu, čiji je cilj, pre svega, održavanje bezbednosti.

Naime, prošla školska godina je usled tragičnog gubitka života učenika u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, završena pre planiranog roka, a od 2020. đaci se bore sa nastavom koja je usklađena sa pandemijom koronavirusa. Tek što smo pomislili da će se plan i program nastave konačno vratiti na staro i da će se školovanje normalizovati, od ovog septembra učenici se pripremaju na sasvim drugačija pravila ponašanja, ali i učenja.

Školska 2023./2024. donosi sledeća pravila:

Osnovna škola Ratko Mitrović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Himna na prvom času

Na početku školske godine, na prvom času u svim razredima, i ove godine biće intonirana srpska himna “Bože pravde”. U slučaju da obrazovna ustanova ne izvede himnu, preti joj kazna od 100.000 do milion dinara, a i direktor škole, odnosno odgovorno lice, može biti novčano kažnjeno od 25.000 dinara do 100.000 dinara.

Novi izborni predmet

Osnovci će od ove školske godine imati novi izborni predmet koji je osmislio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanje: “Vrline i vrednosti kao životni kompas”, sa programom vrlo sličnim predmetu “građansko vaspitanje”.

Policija u školama

Učenici svih osnovnih škola prošli su kroz traumu nakon 3. maja ove godine, kada je u OŠ “Vladslav Ribnikar”, jedan od đaka izvršio masovno ubistvo, u kojem je stradalo 10 ljudi, od toga devetoro dece. Posle nezapamćenog zločina koji je potresao celu državu, Ministarsto prosvete donelo je odluku da od 1. septembra ove godine, policija obezbeđuje sve škole u Srbiji. Policijski službenici biće prisutni tokom trajanja nastave i posle časova u obe smene.

Foto: Privatna arhiva

Časovi fizičkog

Od ove školske godine počinje projekat koji će se odvijati u 120 odeljenja osnovnih i srednjih škola, a podrazumevaće uvođenje dodatnih časova fizičkog vaspitanja. Časove fizičkog đaci će imati svakog radnog dana, a ideja je da se pilot projekat proširi na sve škole od septembra 2024. godine. U školama će takođe početi sa radom softver kojim će se pratiti fizička spremnost dece kako bi se unapredilo njihovo zdravstveno stanje.

Besplatni udžbenici

Svi učenici osnovnih i srednjih škola u Beogradu ove godine su od gradske uprave na poklon dobili komplete udžbenika. Iz gradske kase bi za kupovinu školskih knjiga trebalo da bude izdvojeno od 16 do 20 miliona evra. U Beogradu osnovne i srednje škole pohađa 230.000 učenika, koliko će i biti kompleta.

Udžbenici za 8. razred Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Promene u kalendaru

Školski kalendar će se razlikovati u odnosu na prošlogodišnji. Osnovci i srednjoškolci će imati dva slobodna dana manje ove godine, ali zato dobijaju jesenji raspust, već u novembru, za Dan primirja, kada će sa vikendom imati pet slobodnih dana. Izuzetak su učenici u Vojvodini koji neće imati ovu pauzu, ali će im zato prolećni raspust biti iz dva dela. Đacima iz većeg dela Srbije prolećni raspust biće iz jednog dela, od 27. aprila do 6. maja, kada će spojiti vaskršnje i prvomajske praznike.

Pročitajte još:

Razgovori umesto nastave

U prve dve nedelje učenici neće imati regularnu nastavu. Prvog dana biće organizovan razgovor sa decom o njihovim emocijama, planovima, što će uključivati i različite radionice i savetovališta. Učenici će u zavisnosti od uzrasta i tipa škole moći da izaberu teme iz više oblasti za koje smatraju da su za njih prioritetne. U drugoj nedelji sledi provera znanja, ali bez ocenjivanja.

Mere protiv nasilja

Vlada Srbije usvojila je novi set prosvetnih zakona koji bi uskoro trebalo da se nađu i pred poslanicima Skupštine Srbije, a podrazumevaju:

Polazak u školu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

• da od drugog razreda osnovne škole ocena iz vladanja uđe u prosek ocena na polugodištu i kraju godine,

• mogućnost udaljavanja učenika sa nastave u trajanju od minimum pet dana u slučaju teže povrede obaveza,

• pojačan vaspitni rad sa učenicima koji čine nasilje ili ispoljavaju problematično ponašanje i van prostora škole,

• mogućnost društveno-korisnog rada i angažovanja učenika u okviru pojačanog vaspitnog rada,

Polazak u školu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

• skraćene rokove za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka u
slučajevima teže povrede obaveza učenika i odlaganje ispisivanja učenika
srednje škole dok se vodi disciplinski postupak,

• obavezu intenzivnije saradnje i komunikacije svih ustanova koje se bave zaštitom od nasilja (škole, MUP, Centri za socijalni rad, lokalne zajednice).

Takođe je predviđeno i smanjenje broja učenika u odeljenjima na maksimalno 28 đaka.

***

BONUS VIDEO: Kako će izgledati budući nacionalni udžbenici?