Majica na bretele, šorts, bermude, mini suknja, kratka majica, ali i trenerka, helanke, kačket i kapa, sve su to odevni predmeti koji če ubuduće biti strogo zabranjeni za đake, ali i zaposlene Trinaeste beogradske gimnazije dok borave u školi. Razlog uvođenja "Pravila oblačenja" koja je ova gimnazija već istakla na svom sajtu, dok će od sutra biti i na oglasnoj tabli škole je suviše jasan - stvari su odavno odmakle kontroli, a tinejdžeri dolaze na nastavu obučeni kao da su krenuli u šetnju, teretanu ili noćni klub. Direktor gimnazije Bojan Vučković za Nova.rs objašnjava da je ovakva mera hitno morala da se sprovede, kao i da će svako nepoštovanje iste, biti sankcionisana opomenom, a onda i smanjenom ocenom iz vladanja.

Sajt Trinaeste beogradske gimnazije je, pred sam početak nove školske godine, „bogatiji“ za još jedno obaveštenje za sve đake i zaposlene u školi – pravilom oblačenja u ovoj obrazovno-vaspitnoj ustanovi.

„Poštovani roditelji i učenici,

Želimo vam uspešnu i mirnu školsku godinu! U petak, u prepodnevnoj smeni, biće učenici drugog i četvrtog razreda, a po podne prvog i trećeg, od 14.00 časova.

Spiskovi učenika prvog razreda biće istaknuti u školi u sredu u toku prepodneva.

Besplatni udžbenici lagano pristižu u školu i biće deljeni kada počne nastava.

Molimo vas da povedete računa o zabranama koje se odnose na oblačenje: zabranjene su kratke pantalone i bermude, trenerke, majice sa bretelama, kapuljače, kratke majice koje otkrivaju stomak i helanke. U slučaju da učenik ili učenica dođu u školu nepristojno odeveni, biće opomenuti. Posle dve opomene biće umanjena ocena iz vladanja“, piše u istaknutom obaveštenju.

PROČITAJTE JOŠ:

Direktor gimnazije Bojan Vučković kaže za Nova.rs da „dres kod“ u školi postoji odavno, odnosno đaci su upoznati sa pravilima oblačenja. Međutim, kada su se učenici vratili u klupe nakon epidemija koornavirusa, dogodila se neobjašnjiva situacija – deca su dolazila na nastavu u garderobi koju, verovatno, nose u kući.

„Pravila oblačenja postoje u mnogo škola, s tim što se s vremena na vreme pojača ta inicijativa da se popravi oblačenje i da se upristoje deca. Međutim, onda prevlada ta druga strana, pa onda sve u krug, dakle konstantno neko podsećanje na pravila oblačenja. U našoj školi konkretno, primetili smo da su posle korone, deca masovno počela da dolaze u trenerkama, helankama, znači u nekom potpuno opuštenom izdanju. Njih šezdeset odsto je nosilo trenerke“, objašnjava direktor.

Pravila oblačenja Foto: Printscreen/Twitter

Izgled učenika u trenerci i patikama kao da je krneuo na trening u teretanu, počeo je da „bode oči“ nastavnicima.

„Odlučili smo da reagujemo jer ovo nije ni teretana, niti su đaci navijačka grupa. Ovo je škola i u njoj se moramo i ponašati i oblačiti pristojno. Bez obzira što su trenerke danas modni trend, to ipak ni na šta nije ličilo jer, bilo je svakojakih trenerki. Ztao smo odlučili da zabranimo dolaženje u školu u trenerkama, ali i devojčicama da nose helanke dok su na nastavi“, jasan je naš sagovornik.

Iako su „goli stomaci“ najupadljiviji, ipak takvih učenica nije bilo puno, za divno čudo.

„Mi stalno vodimo borbu oko toga i pričamo i pričamo, ali toga zaista nije toliko bilo. Međutim, kada već pravimo pravilnik oblačenja, onda smo i to, naravno, stavili. Što se tiče muškaraca, najkritičnije su bermude. Zašto? Zato što su one pitanje tumačenja. Dečaci bermudama zovu sve što je onako malo duže od šortsa odnosno duži šorts. Ali, to uopšte nisu bermude nego su to neke nakaradne pantalone“, mišljenja je direktor Vučković.

Direktor naglašava da ovakve navike treba odmah „preseći“ jer ako se nastave, biće sve teže iskoreniti ih. Deca već sada pokazuju negodovanje, kaže direktor.

„Ako to pustimo, svaki put biće sve kraće i kraće, i mora negde neka crta da se povuče. Imamo jako loše reakcije dece. Kažu da smo neokonzervativci, da nismo slobodoumni. Mislim da se slobodoumnost ne ogleda u tome da se dolazi nepristojan u školu. To je nešto drugo, nego oni malo ponižavaju. Narednih dana ćemo imati razgovor oko toga u đačkom parlamentu i nastavničko veće je složno u tome u potpunosti. Što se tiče obuće, nismo zapazili da je neko od dece dolazio u papučama, u japankama, na primer, a ako bi došli, to stvarno ne bi moglo da se toleriše“, smatra naš sagovornik.

Foto: Google maps

Većina roditelja podržava ovakvu odluku škole, ali ima i onih koji „podižu galamu“. Međutim, bitno je ostati uporan i dosledan u ovome.

„Čuvar će na vratima paziti, ali tu smo svi mi zainteresovani jer, neće tako lako moći da prođe dete koje je oskudno obučeno. Nažalost, ovo je mala lista, a zapravo je u životu mnogo veća – toj listi nema kraja.

„Tu su i dugački nokti od šest centimetara, pa raznorazne poruke na majicama, ikačketi, različite kape… Mnogo ima toga. Mi smo se izborili za ova pravila i nadamo se da će se poštovati. A u slučaju da ne poštuje, učenik će bti jednom opomenut, zatim drugi put i na kraju će dobiti smanjenu ocenu iz vladanja da ga ne bismo vraćali kući jer je to najgore za njega. .Računamo da je dvaput doovoljno da ih podsetimo da su prekršili meru“, zaključuje direktor Vučković.

Uniforme u školi – da ili ne?

Da li bi vraćanje školskih uniformi doprinelo smanjenju socijalnih razlika među učenicima i unelo poboljšanje u prosvetni sistem Srbije, bila je jedna od tema jutarnjeg programa „Probudi se“ na TV Nova S.

Vraćanje uniforme u škole može biti mnogo veća šteta nego korist, ocenila je Radmila Vulić Bojović, klinički psiholog i psihoterapeut, koja se, kako sama kaže, seća nošenja školske uniforme kao neprijatnog iskustva.

„Problematična je teze da se time brišu socijalne razlike jer može dete imati uniformu, a u ruci nositi stvar od pedeset evra ili hiljadu evra. Sama činjenica kako će se neko obući ne može da doprinese u smislu socijlanih razlika“, ističe Vulić Bojović.

Foto: Video/Nova.rs

Ona ocenjuje da je sa psihološke strane važno pitanje identitea i ističe da se kao dete koje je nosilo školske kecelje osećala kao da je „dovode u jednu situaciju nemanja identiteta“.

„Ako bi to bilo kao u nekim drugim kulturama, da to bude obeležje škole neke pripadnosti, što znači da mi poštujemo određene vrednosti, prepoznajemo se, to može da ima smisla. Međutim, bojim se da će se to teško uvesti posle toliko godina i mislim da će šteta biti veća od koristi“, ističe sagovornica.

Đaci škole u Čumiću već u uniformama

Atmosfera u školi „Prota Stevan Popović“ u selu Čumić nadomak Kragujevca, podseća na neki sportski kamp, u kome se priprema utakmica između „plavih“ i „crvenih“. Uniforme za osnovce nisu bile „pod moranje“, već je jednakost u oblačenju bila inicijativa samih učenika.

Učenički parlament došao je na ideju da sva deca budu isto obučena, kako bi se smanjile socijalne razlike među njima. Svoj predlog izneli su direktoru i u rekordnom roku, dobili podršku cele škole, roditelja i meštana.

Roditelji: Dobra ideja, ali veći trošak za nas

Beograđanka Mirjana Ilić iz Zemuna podržava ideju Trinaeste beogradske gimnazije, ali je zabrinuta jer bi u slučaju da se takvo pravilo uvede u školi koju pohađa njena ćerka, morala da obnovi njen garderober, što iziskuje nepotrebno trošenje novca.

„Moja ćerka voli da nosi iscepane farmerice, teksas prslučiće, kraće majičice… Naravno, ja joj sugerišem ako je nešto previše provokativno za školu. Ali ima puno nekih majica sa raznim motivima, a kako vidim, to je isto zabranjeno, tako da, meni bi konkretno to iziskivalo dodatni finansijski trošak. Trebalo bi, onda, da joj kupim neke ‘pristojnije’ stvari. Sreća, kod nje u školi nema tih pravila, ali opet kažem, ona se oblači normalno i pristojno. Trenerke voli da nosi i u tome ne vidim ništa loše. Eto, to mi se možda ne dopada kod pravila oblačenja. A kačketi su u redu, nepristojno je nositi kapu na glavi na času“, smatra naša sagovornica, dodjaući da je možda najbolje uvesti školske uniforme .

A šta vi mislite?

BONUS VIDEO: Đačko doba i preteška torba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare