Suzana Kostić Foto:N1

Za tri dana bi trebalo da počne suđenje aktuelnoj dekanki niškog Fakulteta umetnosti Suzani Kostić, protiv koje je Više javno tužilaštvo u Nišu prošle godine podnelo optužni predlog i to zbog, kako navode, opravdane sumnje da je izvršila produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Iz Višeg javnog tužilaštva su potvrdili da je tužilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije 10. avgusta prošle godine podneo optužni predlog protiv nje, ali osim da je reč o produženom krivičnom delu zloupotrebe službenog položaja, ne preciziraju koja konkretno dela se Kostićevoj stavljaju na teret.

Jeste poznato da je prvo ročište, koje je već dva puta odlagano, konačno ponovo zakazano za petak, 26. mart u Višem sudu u Nišu.

„Suđenje je zakazano za 26. mart, ali nije moguće unapred znati da li će da se drži“, navode iz Višeg suda. Nije precizirano ni zašto je početak suđenja Suzani Kostić ranije odlagan.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ukoliko se prvo ročište konačno održi, javnost bi tada trebalo da sazna za koje konkretno zloupotrebe je još aktuelna dekanica Fakulteta umetnosti u Nišu osumnjičena.

Kostićevoj mandat ističe u oktobru ove godine i ona više ne može da bude ni kandidat, ni dekan Fakulteta umetnosti u Nišu, a ko će je zameniti još nije poznato, jer je prvi izbor propao – zvanično zbog nedovoljno glasova za kandidatkinju koja ima većinsku podršku profesora, koji sumnjaju da je razlog zapravo to što aktuelna dekanica želi da ostane na funkciji.

Suzana Kostić je već nekoliko godina dekan, iako je prvi put njenu smenu formalno zatražila Agencija za borbu protiv korupcije još sredinom 2016. godine, jer je mimo zakona za advokata angažovala svoju sestru da zastupa Fakultet umetnosti, ali i zato što je zaposlila sina tadašnjeg predsednika Saveta fakulteta, koji je odlučivao o tome ko će biti dekan.

I pre toga je inspekcija Ministarstva prosvete naložila smenu zbog toga što je prema izveštaju Etičkog komiteta, povredila kodeks, jer je na konkursu za izbor jednog profesora „vodila aktivnu kampanju protiv jednog od kandidata“.

Odbor za staturna pitanja niškog Univerziteta je ocenio da ona ne može da ostane dekan, ali je tu funkciju ipak zadržala i dobila i novi mandat pre tri godine, iako novi Zakon o visokom obrazovanju to zvanično ne dopušta, zbog kršenja zakona.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare