Foto: AMSS kamere

Od ponoći su počela da važe nova pravila za ulazak u našu zemlju - obavezan negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili deset dana karantina, ali kilometarskih kolona na graničnim prelazima, redova, nervoze i gužve koje su pravile na hiljade Srba, koji dolaze iz inostranstva u svoju zemlju kako bi sa porodicom i prijateljima proslavili praznike, više nema.

Naši državljani koji žive i rade u inostranstvu, ali i stranci iskoristili su večeras poslednje sate ulaska u Srbiju po starim, uobičajenim pravilima.

Zbog velikog broja zaraženih i hospitalizovanih Krizni štab uveo je nove mere, koje danas stupaju na snagu.

Naime, Krizni štab je procenio da bi povratak velikog broja građana pred praznike mogao da bude dodatni udar na ozbiljno ugrožen i oslabljen zdravstveni sistem i doneli su mere koje su u ovim trenucima jedino bile razumne.

Svi stranci koji budu poželeli da uđu u Srbiju moraće da imaju negativan PCR test, dok će državljani Srbije morati da budu u kućnoj izolaciji 10 dana, koju mogu da prekinu ukoliko urade PCR test i ako se pokaže da je negativan, odlučeno je nedavno na sastanku Kriznog štaba, a potvrđeno na sednici Vlade Srbije.

Mere se ne odnose na one putnike koji prolaze kroz našu zemlju, za tranzit za teretni saobraćaj, ali i za one putnike u pograničnoj zoni – za građane Srbije koji rade u Mađarskoj u krugu od 30 kilometara. Oni ako imaju dokaz o tome da rade u Mađarskoj ili da imaju tamo zemlju moći će bez PCR testa da ulaze ili izlaze.

Međutim, kako je od trenutka donošenja novih mera do njihovog stupanja na snagu ostavljeno „prostora“ od nekoliko dana, gasterabajteri su požurili pre nego što mere budu počele zvačnično da važe.

Zbog toga su mnogi pohitali da u Srbiju dođu tokom ovog vikenda, pa je to dovelo do velikih gužvi na graničnim prelazima pogotovo tokom petka i subote.

Fotografije koje su zabeležene na graničnim prelazima Horgoš i Batrovci u prethodna tri dana podsećale su na neke ranije godine jer se na ulazak u Srbiju iz Mađarske, Hrvatske, BiH, čekalo se i po nekoliko sati.

Kolone na Batrovcima duge i po nekoliko kilometara, kao i gužve na Horgošu Kelebiji od jutros su počele da se smanjuju da bi se, već večeras, prema podacima AMSS, najduže na ulaz u Srbiju čekalo iz Hrvatske i to po sat vremena. To se odnosi, pre svega, na prelaze Šid i Batrovci.

Foto: AMSS kamere

„Na prelazu Batrovci saobraćaj se odvija u sedam traka, međuprostor je popunjen i na ulaz u Srbiju se čeka sat vremena. Na susednom GP Bajakovo, na izlazu iz Hrvatske otvorene su četiri trake, dužina kolone po dubini teritorije Hrvatske je oko četiri kilometara“, poručuju u AMSS-u

Na graničnom prelazu Horgoš na ulaz u našu zemlju čeka se oko 30 minuta, na susednom Reske zadržavanje je oko sat vremena, dok se na Kelebiji čeka 20 minuta.

Na kamerama AMSS-a trenutno se ne vide velike gužve ni na jednom graničnom prelazu sa Mađarskom.

Podsetimo, nove mere koje su danas stupile na snagu trajaće najverovatnije do 10. januara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar