Foto: TANJUG / DUSAN ANICIC / an

Prvi put posle 15 godina građani Srbije moći će da se vakcinišsu vakcinom protiv sezonskog gripa Instituta "Torlak", čija je distribucija počela danas.

Iz Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ u Beogradu ka domovima zdravlja u Srbiji krenuo kontigent od prvih 50.000 doza, a planirano je da institut proizvede 250.000 doza koje će biti sukcesivno distribuirane.

Torlakova vakcina stići će u domove zdravlja tokom današnjeg i sutrašnjeg dana, a distribuciji prvih doza iz „Torlaka“ jutros prisustvovao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Foto:TANJUG / DUSAN ANICIC

Lončar je rekao da je Srbija doživela da Torlak, koji su mnogi pokušali da unište, posle 15 godina prozivede vakcinu i to u specifičnom trenutku za ceo svet.

„Građani mogu da odahnu“, rekao je Lončar i dodao da Torlak ne proizvodi samo ovu vakcinu, već i BCG, antiserum za zmijski otrov, probiotike, tetanus, te da će država nastaviti da i dalje ulaže u taj institut.

Lončar je rekao da je ovo veliki dan za građane jer Institut „Torlak“ posle više od 15 godina proizvodi vakcinu za grip.

On je zahvalio svim zaposlenima u instititu na strpljenju i trudu i na tome što su izdržali sve teške momente i pritiske jer su mnogi želeli da dođe do zatvaranja Torlaka.

„Mnogi su to želeleli ali to se na sreću nije desilo i Torlak je napravio novu vakcinu“, rekao je Lončar i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, vladi i Svetskoj zdravstevnoj organizaciji na pomoći i podršci koja se ogleda i u novcu, koji kako je dodao nije mali i meri se milionima evra i dolara.

Dodao je da se to isplatilo i da zahvaljujući tome u Srbiji danas imamo proizvodnju vakcine za grip.

Rekao je da će Ministartsvo zdravlja nastaviti da pomaže „Torlaku“ da ostvari još bolje rezultate, da osvaja i primenjuje nove tehnologije i pravi nove vakcine i sve što je potrebno našim građanima.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji rekao je da je važno poštovanje svih preventivnih mera, i da se pokazalo da one daju rezultate.

Direktorka Instituta „Torlak“ Vera Stoiljković rekla je za Tanjug da važno to što je ta institucija proizvela vakcinu protiv gripa.

„Ovo je veliki dan za Srbiju, veliki dan za Instutut “Torlak“ jer smo napravili novu vakcinu“, rekla je direktorka i dodala da je distribucija jutros počela i vakcine će prema planu Instituta za javno zdravlje Srbije biti raspoređene po domovima zdravlja u toku dana.

Stoiljković je rekla da će Torlak i dalje nastaviti da proizvodi i distribuira vakcinu protiv gripa u zavisnosti od plana, dok bude bila potrebna.

Ona je navela da je mnogo truda i rada uloženo i zahvalila svim zaposlenima koji su učestvovali u tome na predanom radu i strpljenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar