Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Česti i obimni pljuskovi, kojih smo u toku letnjih dana svedoci poslednje četiri godine, posledica su globalnog zagrevanja, i to je nešto što će biti sve intezivnije u narednih dvadeset godina,kaže za Nova.rs profesor meteorologije na Fizičkom fakultetu u Beogradu Vladimir Đurđević.

Profesor meteorologije podseća da se zbog korišćenja fosilnih goriva, a samim tim i povećanja koncentracije ugljen-dioksida cela planeta ugrejala u proseku za jedan stepen. Posledica toga su i sve češće ekstremnije atmosferske pojave.

Povezane vesti:

“Zato što je planeta toplija za jedan stepen u takav vazduh možete da stavite 7 odsto više vodene pare. Što je vazduh topliji, on može da primi više vodene pare u sebe”, objašnjava on i dodaje:

“Kad dođe situacija da nastane pljusak, a to je ovaj deo godine, onda potencijalno očekujete veću količinu padavina i da se češće dešavaju pljuskovi koji su intenzivni.”

Đurđević napominje da su pljuskovi normalna pojava, ali da mi danas živimo u atmosferi koja je rizičnija da se oni češće dešavaju, nego što je to bilo pre dvadesetak godina.

“Merenja pokazuju da je poslednjih 10 godina broj dana sa intenzivnim padavinama u proseku duplo veći na celoj teritoriji Srbije u odnosu na vrednosti iz sredine 20. veka”, kaže on i napominje da u Srbiji u poslednje tri do četiri godine za redom svakog juna vidimo poplavljene ulice.

“I pre se to dešavalo, ali se dešavalo ređe. Desi se jedne godine, pa onda dve, tri godine pauza, pa se opet desi. Sad maltene treba da očekujemo situaciju u kojoj su ulice poplavljene.”

Izvestan još gori scenario

Upozorava da će se u narednih 20 do 30 godina situacija sigurno pogoršati, jer će porast temperature trajati sve dok fosilna goriva budu bila u upotrebi.

Foto: NOVA S

“Prema Pariskom sporazumu ljudi treba da prestanu da koriste fosilna goriva do 2050. godine. Do tada ćemo videti promenu klime od još najmanje jednog stepena. Ako to uspe, temperatura će da se zaustavi na plus dva stepena”, kaže on.

Sve što se dešava sa pljuskovima i bujičnim poplavama, kako kaže, biće samo intezivnije.

Povezane vesti:

“Ne mogu da kažem sledeće godine će biti još gore nego ove, ali mogu da kažem da će u narednih 10 godina u proseku da bude gore nego u prethodnih 5, 6 godina”, tvrdi on i poručuje:

“Pošto znamo da će to da se desi, treba u međuvremenu da smislimo taktiku kako da živomo sa tim. Ne možemo sad da se pomirimo sa tim da će svake godine autoput biti poplavljen i da će potencijalno nekome bujica da odnese auto.”

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare