Foto: Nemanja Jovanović

Osmaci širom Srbije polagaće u sredu, 29. juna, u periodu od 9 do 11 časova kombinovani test, koji ujedno predstavlja i poslednji test na maloj maturi.

Prošlogodišnji kombinovani test imao je 20 pitanja i to iz oblasti iz prirodnih i društvenih nauka (biologije, istorije, geografije, fizike i hemije), a utisci malih maturanata minule godine bio je da sam kombinovani završni test nije predstavljao izazov za odlikaše.

Primera radi, jedno od lakših iz domena biologije bilo je da se sa slike prepozna koja životinja nije kičmenjak. Ponuđeni odgovori bili su zmija, žaba, žirafa i insekt. Zanimljivo pitanje iz domena biologije: šta omogućava slepom mišu, slavuju i komarcu da borave u vazdušnoj sredini?

Što se tiče hemije, pitanja su bila nešto kompleksnija. Primera radi, ovo: Ako imate zasićen rastvor soli, šta treba da uradite da biste ga pretvorili u nezasićen? (Tačan odgovor, inače, glasi da isparite vodu, da dodate vodu, da dodate so, da promešate rastvor).

Nešto lakše pitanje bilo je koji je simbol kiseonika.

Što se tiče istorije, pitanja su bila šarena. Jedno od njih bilo je u kom su veku vladali Napoleon Bonaparta, Fridrih Barbarosa i Aleksandar Veliki? Nešto lakše bilo je kad je počeo Prvi svetski rat. Zanimljivo pitanje bilo je i kuda se prostiralo Rimsko carstvo?

Što se tiče geografije, pitanje je bilo u koje zemlje spada Srbija – alpske, pirinejske, primorske, balkanske? Takođe, jedno od pitanja bilo je koje reke mogu da navodnjavaju Mačvu – Sava i Drina, Zapadna Morava i Južna Morava, Dunav i Tisa ili Beli Timok i Crni Timok?

Pogledajte sva pitanja sa prošlogodišnjeg kombinovanog testa.

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Ispod pogledajte odgovore sa kombinovanog testa.

kombinovani test1 kombinovani test1

Testovi sa male mature biće pregledani od 27. juna do petka, 1. jula, kada je predviđeno da se objave preliminarni rezultati i to 1. jula do 9 ujutru.

U utorak, 5. jula, od 8 sati planirano je objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita, a osmaci će tog dana popunjavati liste želja elektronski, dok će u sredu i četvrtak, 6. i 7. jul, ovu listu popunjavati i predati neposredno u školi.

Uputstvo za rešavanje testa

• Test koji treba da rešiš ima 20 zadataka. Za rad je predviđeno 120 minuta.
• Zadatke ne moraš da radiš prema redosledu kojim su dati.
• Tokom rada možeš da koristiš grafitnu olovku i gumicu, ali ne smeš da koristiš kalkulator i mobilni
telefon.
• Konačne odgovore i postupak napiši plavom hemijskom olovkom.
• Odgovor koji je napisan samo grafitnom, crnom hemijskom ili „piši-briši“ olovkom neće biti priznat.
• U zadacima sa ponuđenim odgovorima neće biti priznati prepravljani odgovori.
• U zadacima sa ponuđenim odgovorima, u kojima je samo jedan tačan odgovor, dobijaš 0 bodova ukoliko
pored tačnog odgovora označiš i neki netačan.
• Obrati pažnju da se zadaci razlikuju po načinu na koji treba da daš odgovor.

Časovi za pripremu i na RTS-u

Učenici osmog razreda koji se spremaju za polaganje završnog ispita od ponedeljka, 9. maja, svakog radnog dana u periodu od 9.30 i 13.00 časova, na Drugom kanalu RTS mogu da prate časove, koji su snimljeni kao dodatna podrška u pripremi i učenju za završni ispit.

Časovi su snimljeni na inicijativu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i deo su projekta Moja škola, navodi se u saopštenju.

Kroz sistematizaciju gradiva iz srpskog jezika, matematike, fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, učenici će imati priliku da još jednom utvrde već stečeno znanje.

Časovi će se emitovati do 17. juna prema utvrđenom rasporedu:

– ponedeljak – srpski jezik

– utorak – matematika

– sreda, četvrtak, petak – fizika, hemija, biologija, istorija i geografija.

Inače, za upis učenika u prvi razred srednje škole u Srbiji za školsku 2022/2023. godinu planirano je ukupno 74.982 mesta, od čega je 56.750 mesta u srednjem stručnom obrazovanju, dok je 18.232 mesta obezbeđeno za učenike koji žele da upišu gimnaziju.

BONUS VIDEO – Bulat i Markov: Problem državne mature je sistemski, deca ispaštaju

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar