Kombinovani test: Ko je beskičmenjak, kad je vladao Napoleon

Društvo 25. jun. 202110:51 > 10:53
Podeli:
Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

Odlikašima kombinovani završni test nije predstavljao izazov - to su prvi utisci malih maturanata nakon današnjeg ispita zrelosti.

Nova.rs je razgovarala sa nekima od njih, koji su istakli niz znaimljivih i potencijalno nezgodnih pitanja koja su zapamtili sa samog testa.

Primera radi, jedno od lakših iz domena biologije bilo je da se sa slike prepozna koja životinja nije kičmenjak. Ponuđeni odgovori bili su zmija, žaba, žirafa i insekt. Zanimljivo pitanje iz domena biologije: šta omogućava slepom mišu, slavuju i komarcu da borave u vazdušnoj sredini?

Što se tiče hemije, pitanja su bila nešto kompleksnija. Primera radi, ovo: Ako imate zasićen rastvor soli, šta treba da uradite da biste ga pretvorili u nezasićen? (Tačan odgovor, inače, glasi da isparite vodu, da dodate vodu, da dodate so, da promešate rastvor).

Nešto lakše pitanje bilo je koji je simbol kiseonika?

Što se tiče istorije, pitanja su bila šarena. Jedno od njih bilo je u kom su veku vladali Napoleon Bonaparta, Fridrih Barbarosa i Aleksandar Veliki? Nešto lakše bilo je kad je počeo Prvi svetski rat. Zanimljivo pitanje bilo je i kuda se prostiralo Rimsko carstvo?

Što se tiče geografije, pitanje je bilo u koje zemlje spada Srbija – alpske, pirinejske, primorske, balkanske? Takođe, jedno od pitanja bilo je koje reke mogu da navodnjavaju Mačvu – Sava i Drina, Zapadna Morava i Južna Morava, Dunav i Tisa ili Beli Timok i Crni Timok?

Komentari

Vaš komentar