Foto: Nemanja Jovanović

Osmaci u Srbiji će krajem juna polagati završni ispit. Test iz srpskog/maternjeg jezika polagaće se u ponedeljak, 27. juna.

Za rešavanje ovog testa maturanti će imati dva sata, odnosno od 9 do 11 časova.

Test iz maternjeg jezika prošle godine je sadržao 20 zadataka, a evo pitanja sa tog testa.

Ispod pogledajte odgovore na pitanja sa prethodnog testa.

mala matura srpski jezik rešenja mala matura srpski jezik rešenja
rešenja 2 rešenja 2

Inače, osmaci su prošle godine nakon male mature iz srpskog jezika rekli da je test bio značajno lakši u odnosu na raniji test i tom prilikom su naglasili da je bio veći broj pitanja na zaokruživanje, a olakšanje im je predstavljalo to što nije bilo takozvanih „esejskih pitanja“.

Kako se rešava test
• Piši čitko, ćiriličkim slovima, vodeći računa da tvoji odgovori budu razumljivi, ali i gramatički i pravopisno ispravni.
• Kada rešavaš zadatke u kojima se od tebe očekuje da nešto dopišeš, uvek koristi pune nazive; skraćenice nisu dozvoljene (npr. treba pisati imenica, a ne im., ili lokativ, a ne lok. i slično).
• Popuni test plavom hemijskom olovkom (tokom rada možeš da koristiš grafitnu olovku i gumicu).
• Odgovor koji je napisan samo grafitnom, crnom hemijskom ili „piši-briši“ olovkom neće biti priznat.
• U zadacima sa ponuđenim odgovorima neće biti priznati prepravljani odgovori.
• U zadacima sa ponuđenim odgovorima, u kojima je samo jedan odgovor tačan, dobijaš 0 bodova ukoliko pored tačnog odgovora označiš i neki netačan.

Podsećanja radi, osmaci će pored testa iz maternjeg jezika i matematike, polagati i kombinovani, koji ispituje kompetencije iz prirodnih i društvenih nauka i obuhvata sadržaj iz nastavnih predmeta biologije, istorije, geografije, fizike i hemije, kao i opšte kompetencije zajedničke za pojedine prirodne i društvene nauke.

Konačni rezultati testova biće objavljeni do 5. jula ove godine, a nakon toga sledi popunjavanje lista želja za upis u srednje škole, a objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama u prvom upisnom krugu planirano je 13. jula.

Inače, za upis učenika u prvi razred srednje škole u Srbiji za školsku 2022/2023. godinu planirano je ukupno 74.982 mesta, od čega je 56.750 mesta u srednjem stručnom obrazovanju, dok je 18.232 mesta obezbeđeno za učenike koji žele da upišu gimnaziju.

BONUS VIDEO – Bulat i Markov: Problem državne mature je sistemski, deca ispaštaju

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar