Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/Privatna arhiva

U OŠ "Vladislav Ribnikar" je nakon pandemije koorona virusa bilo tri puta više depresivne dece nego prethodnih 20 godina - to su pokazali rezultati psihološkog istraživanja koje ja i sprovedeno na zahtev same škole. Psihološkinja koja sa decom radi 30 godina, Brankica Stanojević, za Nova.rs kaže da ovi podaci svakako treba da upozore i zazvone kao alarm koji će nas naterati da se ozbiljno bavimo tim problemom i utvrdimo prave uzroke i razloge ovakvih uznemirujućih rezultata.

Naime, posle pandemije korona virusa, u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar sprovedeni su istraživanje i analiza o mentalnom zdravlju dece, a u vezi sa depresijom. Izveštaj jedne članice Saveta roditelja, posle sednice na kojoj su predstavljeni rezultati tog istraživanja dostavljen je novinarima Insajdera: u njemu se navodi da je psihološkinja škole, posle testiranja 21 deteta utvrdila da njih čak 13 ima suicidne misli. Testirana su deca kod koje su roditelji primetili promene u ponašanju i potražili pomoć škole.

Kako je konstatovano, to je tri puta više u odnosu na prethodnih 20 godina.

Predsednik Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar Igor Đorđević u izjavi za Nova.rs kaže da je pomenuto istraživanje napravljeno na osnovu sumnji koje su psotojale.

„Ne znam tačan broj dece, ali je bilo njih koji su pokazali tendencije da su loše. Sa njima se radilo i u školi postoji izveštaj o tome. Koliko znam, najveći broj dece se u potpunosti oporavio. Nemam mnogo drugih detalja. Sve je to pre nekih godinu i po dana razmatrao i Savet roditelja. Roditelji su bili obavešteni“, kaže Đorđević.

PROČITAJTE JOŠ

Na pitanje kako su na rezultate istraživanja reagovali roditelji, Đorđević odgovora:

„Mislili smo da je to verovatno situacija u celoj Srbiji. Psiholog iz škole je očekivala da takve stvari mogu da se pojave posle pandemije i zato je organizovano istraživanje“, kaže Đorđević.

Deca u „Ribnikaru“ bila pod stresom zbog ocena

I u izveštaju vanrednog inspekcijskog nadzora u OŠ Vladislav Ribnikar, u koji su novinari Markera imali uvid a koji je sproveden posle masovnog ubistva, navodi se da je krajem prošle godine posle časa odeljenske zajednice 7/2 u koji je išao maloletni ubica, zaključeno da su deca pod velikim stresom zbog ocena – zbog reakcije roditelja, ali i takmičarskog duha koji vlada u školi. Kako se navodi u izveštaju prosvetne inspekcije, škola nije predstavila dokaze da su tim povodom preduzete neke aktivnosti.

Diplomirana psihološkinja sa preko 30 godina iskustva u radu sa decom i roditeljima, Brankica Stanojević u izjavi za Nova.rs kaže da je su za svu decu pandemija i period posle toga bili veoma stresni.

„Deca su dobila neke nove navike. Neke stare koje su imali su izgubljene. Svaka promena, pa i ta u smislu normalizacije je bila izazovna“, kaže Stanojević.

Sagovornica Nova.rs kaže i da je pandemija najviše uticala na samu strukturu radnog dana, kao i radne navike.

„Deca su tokom kovida uspostavila kakvu takvu šemu učenja i druženja, a potom su izbačena iz te šeme, a situacija je iziskivala da urade nešto što je opet drugačije“, napominje Stanojević.

Dodaje i da su se sama deca promenila nakon pandemije.

Na pitanje šta o sistemu, školi i društvu u kom živimo govori podatak da 13 dece izjavi da ima suicidne msili, ona odgovora:

„To je u svakom slučaju jedno zvono koje treba da usmeri na to šta zapravo stoji iza toga. Ne želim da ublažavam situaciju, ali često na tom uzrastu kada deca kažu da imaju suicidne misli, to u pojedinim slučajevima može biti način skretanja pažnje, odnosno ukazivanje da problem postoji, ali ne u tim razmerama“, kaže psihološkinja.

Napominje i da sve treba proveriti, analizirati dublje….

„To je u svakom slučaju apel da se pogleda šta iz tih njihovih izjava stoji. To su potrebe u svakom slučaju. Iako se to provalči kao neka floskula – decu treba saslušati i pokazati razumevanje. Treba uvažiti njihova osećanja i poglede na stvari. Prvi korak je da razumemo da su ljuti ili tužni ili nezadovoljni“, navodi sagovornica našeg portala.

BONUS VIDEO: Atmosfera nasilja ne jenjava: Tačno 40 dana od masakra u Ribnikaru deci glumaca upućene pretnje zbog podrške protestima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar