Goran Vesić Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC; Goran Srdanov/Nova.rs

Na adrese Beograđana stiglo je pismo zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića koji je odlučio da se "pohvali" rezultatima gradske vlasti, pa se tako dičio i pojedinim rekonstrukcijama ulica koje su probijale sve moguće rokove i pretvorile se u beogradski "Skadar na Bojani". U istom pismu, Vesić je pozvao Beograđane da putem ankete predlažu projekte za narednu godinu.

Stanovnici Beograda su uz mesečne račune javnih i komunalnih preduzeća u svojim poštanskim sandučićima dobili i pismo „Beograd po tvom“. U njemu je bilo svega od poziva građanima da učestvuju u kreiranju budžeta za narednu godinu, pa sve do nabrajanja projekata koji su, kako tvrdi, uspešno realizovani, pa i do raznoraznih obećanja od kanalizacije do domova zdravlja u prigradskim opštinama u narednom periodu.

Ali u moru Vesićevog hvalisanja, mnogi od projekata koje je on nabrajao zapravo nisu nimalo za pohvalu, odnosno način na koji su urađeni ili na koji se sada radi.

Rekontrukcija ulica poput Cara Dušana i Džordža Vašingtona, koje su Vesiću za ponos, zamenik gradonačelnika Beograda zaboravlja da građani nemaju „kratko pamćenje“ i da se svi sećaju koliko dugo je probijen rok za završetak radova, te brojnih drugih problema stanara i pucanja cevi tokom tih godina radova.

Vesić se hvali i „završenom infrastrukturom za novu autobusku stanicu u Bloku 42“, a zaboravlja da će Beograd i u 2022. godinu da uđe bez izgrađene autobuske stanice, a radovi za ove dve godine „mile“, a stanične zgrade još ni nema. Savski trg koji je Vesić isto tako „završio“, zamenik gradonačelnika je zaboravio da spomene činjenicu da zapravo radovi na tom trgu još nisu gotovi i da se u Savskoj ulici i dalje kopa, a saobraćaj iz pravca Savske u Karađorđevu i Nemanjinu je onemogućen, te automobili moraju da se kreću Sarajevskom.

Zamenik gradonačelnika Beograda u svom obraćanju svoj fokus stavlja i na kanalizacionu mrežu, a istovremeno su mnogi ukazali da je nacrtom budžeta Grada Beograda za 2022. opredeljeno nula dinara za tu mnrežu u Altini, Batajnici, Boleču i drugim mestima.

Zato vam ovo Vesićevo predizborno „hvalisanje“ prenosimo u celosti.

Foto:Nova.rs

„Drage Beograđanke i Beograđani,

Naš Beograd imaće naredne godine najveći budžet u modernoj istoriji i iznosiće više od 158 milijardi dinara ili milijardu i 358 miliona evra – za šest odsto je veći od ovogodišnjeg budžeta.

Ove godine smo izgradili ili trenutno projektujemo i gradimo 15 novih vrtića, renovirali smo Zemunsku i Petu gimnaziju, Dom zdravlja u Borči, Bulevar patrijarha Pavla, ulice Save Maškovića i Crnotravsku sa kružnim tokom na Banjici, Karađorđevu ulicu, kao i ulice Cara Dušana i Džordža Vašingtona.

Rekontruisali smo Savski trg, izgradili 176 kilometara kanalizacione mreže, uredili 96 fasada, nastavili izgradnju regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac, uradili infrastrukturu za novu autobusku stanicu u Bloku 42, obnovili 15 i izgradili 3 nova parka, 43 sportska terena i grbolje za kućne ljubimce.

Podelili smo oko 70.000 tableta za đake od 3. do 6. razreda osnovnih škola i oko 8.000 laptopova za njihove učitelje i nastavnike, a takođe smo finansirali i besplatne škole sporta za 69.000 mališana.

Iz budžeta Grada Beograda gradićemo ove godine i metro, širićemo mrežu prigradske i gradske železnice, graditi infrastrukturu za fabriku vakcina, završiti nadvožnjak u Batajnici. Takođe, gradićemo fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu, Ostružnici i Obrenovcu i izgradićemo 521 kilometar kanalizacije u Obrenovcu, Lazarevcu, Barajevu, Sopotu, Mladenovcu, Grockoj i na levoj obali Dunava u Borči.

Počinjemo da gradimo linijski park na Dorćolu, Muzej grada Beograda i Muzej afričke umetnosti, rekonstruisaćemo Omladinsko pozorište „Dadov“, kao i Kalenić pijacu i pijace u Obrenovcu i Lazarevcu.

Kupujemo 100 novih zglobnih autobusa na prirodni gas, novih tramvaja i 80 trolejbusakoje ćemo dobijati narednih deset godina. Rekonstruisaćemo Devetu beogradsku gimnaziju, kao i osnovnu školu u Batajnici, izgraditi dom zdravlja u Železniku, te ambulante u Pudarcima, Kamendolu.

Nacrt budžeta možete pogledati na sajtu Grada Beograda www.beograd.rs od 24. novembra do 8. decembra. Pozivam vas da učestvujete u anketi na sajtu Grada Beograda i predložite šta želite da uradimo u narednoj godini u našem gradu. Prošle godine predloge je dalpo 10.046 građanki i građana, a skoro trećina je usvojena i realizovana tokom ove godine. I ove godine učestvujete u zajedničkom kreiranju budžeta.

Želimo da čujemo vaše predloge, jer se u budžetu Grada Beograda nalazi novac građanki i građana Beograda. Na taj način zajedno ćemo menjati naš grad i učiniti ga boljim mestom za život svih ljudi. Tako, Beograd pobeđuje“.

Bonus video – Predsednik ponovo prozvao novinare nova.rs, rekao da je završio konferenciju pa nastavio dalje, a onda je čak i Goran Vesić pogedao u sat

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare