Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

Ne bih da se hvalim, ali moj komentar od 8. jula izazvao je veliku pažnju kolega. Priča o Dejanu Gigiću, učitelju Mirine i moje unuke Dunje, koji je uz knjižice sa ocenama svojim đacima podelio i pismo sa savetom da na najbolji mogući način provedu letnji raspust, tako što će “svakodnevno praviti prave izbore”, nastavljena je pozivima za gostovanja u više televizijskih emisija i objavama na portalima sa obe strane medijskog kanala.

Skroman, kakav zaista jeste, on se našalio „izgleda da nemate o čemu da pišete“, na šta sam mu odgovorio da ogromnoj većini poslenika u medijima nedostaju takve normalne vesti i ono što smo nekad zvali „tople ljudske priče“. Dobri učitelj je mališanima poručio “izbor je na tebi, od tebe najviše zavisi kakav ćeš život imati”, što bi mogla da bude i poruka svima koji na bilo koji način, ponajmanje u sopstvenom interesu, zagađuju i široj publici ogađaju ovdašnji informativni prostor.

„Zbog toga sve više ljudi sve manje veruje vama novinarima“, rekoše mi u subotu, na proslavi 70. rođendana mog brata Zorana, njegovi zetovi Miloš Zdravković i Zoran Popović, što smo odmah dodali na spisak „nećemo o tome“ tema kako bismo čitavo slavlje sačuvali u normalnim okvirima. Istina, u vreme „drugog dnevnika“, jer je u sobi ostao uključen televizor „još od Slagalice“, malo sam strepeo da bi neke „vesti“ i neki likovi mogli da pokvare baš lepo i prijatno porodično okupljanje tri generacije.

A onda se desilo „čudo“ i za one koji redovno prate ovu, po mnogima, najvažniju informativnu emisiju. Možda su na to uticale sjajne vesti iz Tokija, gde su prvog dana Olimpijskih igara medalje osvojili strelac Damir Mikec (srebro) i tekvondistkinja Tijana Bogdanović (bronza), što je, sasvim razumljivo, bila i glavna najava i prvi blok priloga i direktnih uključenja.

Potom su usledili prilozi kako “skaču korona brojevi – u Srbiji umrlo još petoro obolelih, novozaraženih 249”, da u svetu ima sve više protesta zbog najave obavezne vakcinacije, a pomenuti su i nesreća i protesti na Karaburmi kroz temu zašto napuštanje lica mesta nije kažnjivo zakonom…

Do kraja, još prilog o “Beogradskim letnjim noćima” i vremenska prognoza, tek da se upitamo da li bi tako izgledala ona “tri normalna TV devnika”, o kojima već godinama priča opozicija. Ali i da pomislimo “da mu se nije nešto dogodilo”…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar