Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

Mark Tven je jednom prilikom rekao da je “putovanje najbolja vežba koja ima fatalne posledice za predrasude, netoleranciju i ograničenost”.

Imali smo minulog vikenda moja Mira i ja sjajnu “vežbu” u Novom Sadu i okolini, gde smo prijatan vikend u hotelu “Leopold I” na Petrovaradinskoj tvrđavi upotpunili susretima sa dragim prijateljima i kolegama, pri čemu posebno ističem posetu porodici Balać u Sremskoj Kamenici.

Pošto je poznato da ja nisam baš najrevnosniji pratilac informativnih emisija, nije čudo što mi je promaklo da je u velikom delu naše zemlje, a posebno na obroncima Fruške gore, u toku prava invazija Pentatoma rufipes, insekata, koji su, zbog smrada koji se širi prilikom fizičkog uništavanja u našem narodu poznate kao smrdibube.

Ko ne čita novine i ne gleda vesti zaslužio je da mu presedne ručak u prelepoj bašti “Luganica” nedaleko od Iriga, da ne sme da otvori prozor hotelske sobe sa sjajnim pogledom na Dunav i Novi Sad i da tokom boravka u Sremskim Karlovcima strepi da ih, kao neželjenu značku, ne ponese kući …

Tako je nekako ispalo da su smrdibube bile glavna tema većine razgovora koje smo vodili tokom ovog putovanja. Kažu, iz godine u godinu ih je sve više i ima ih gotovo na svakom mestu. Pojedinačno ne predstavljaju nikakvu opasnost i nisu agresivne, ali ih se većina ljudi gadi ili plaši, a posebnu nemoć običan svet oseti kad ih je mnogo u blizini. U samoodbrani mogu da luče specifičan neprijatan miris. Stručnjaci kažu da ne postoji efikasan sistem zaštite od tih insekata.

Ova vrsta braon-mramoraste stenice, u Srbiji je registrovana prvi put pre više godina u Beogradu, da bi se kasnije razmnožila u celoj zemlji u urbanim sredinama, parkovima a kasnije i na njivama. Stručnjaci kažu da je u našoj zemlji našla povoljne uslove za razvoj…

Smrdibube je nemoguće uništiti odjednom, jer ne postoji efikasan metod njihovog suzbijanja. Smrad koji ispusti jedna jedinka, kažu, privlači mnoge druge, tako da se građanima ne preporučuje ni pojedinačno uništavanje…

“Slaba tačka” smrdibuba je što ih privlači svetlost reflektora, ali to u našoj zemlji ne vredi mnogo, jer ne postoji njihov prirodni neprijatelj da ih, tako zaslepljene i omađijane, uništi.

Da budem iskren, više nisam bio siguran kad je u ova dva dana prestajala priča o smrdibubama a kad smo, kao i obično, raspredali o – politici!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare