Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

Sećate li se Avrama Izraela i njegovog „Pažnja, pažnja, vazdušna opasnost za Beograd” i potom “Gotovo!” Onda bi usledile sirene. Između ovih reči stalo je 78 besanih noći Beograda, a tadašnji načelnik Centra za obaveštavanje i uzbunjivanje, koji ih je izgovarao preko Studija B, zapamćen je kao neka vrsta ikone ratnog proleća 1999. godine.

Ovih dana, kad nas mediji i društvene mreže podsećaju na događaje od pre dve decenije i izbore održane 24. septembra 2000. godine, prve koje je izgubio Slobodan Milošević, može se pročitati kako je slogan “Gotov je”, koji su pripadnici “Otpora” ispisivali kao grafite, nastao pod uticajem popularnosti Avrama Izraela i njegovog “Gotovo!”

Na zidu osnovne škole “Vladislav Ribnikar” na Vračaru svojevremeno je stajao grafit: “Klintone, dabogda te budio Avram Izrael!” O tome sam 9. aprila 1999. pisao Mirinoj i mojoj najmlađoj ćerki Marini, koja je tada bila na koledžu u Arizoni:

“Siguran sam da tebi ništa ne znači taj ‘Avram Izrael’, ali za Beograđane su to ime i prezime ovih dana više od simbola. Tako se zove i preziva čovek koji u ime Gradskog centra za obaveštavanje preko Radija Studija B i njihovog televizijskog kanala, koji u takvim situacijama preuzima radio program, saopštava Beograđanima da je dat znak za vazdušnu uzbunu, prvi nas informiše šta je i gde pogođeno, daje neophodna uputstva za ponašanje u određenim situacijama, a takođe prvi saopšti da je dat znak za prestanak vazdušne opasnosti. Svaku poruku završi jednim odsečnim ‘Gotovo’, pa je prvih dana bilo čak i spekulacija da ne postoji nikakav Avram Izrael već da je to automat koji ponavlja odgovarajuću poruke, nešto kao ‘tačno vreme’ ili neki drugi telefonski servis.

Sada ti je verovatna jasna poruka grafita upućenog Klintonu, jer kad Avram Izrael saopšti da je dat znak za vazdušnu opasnost, onda počnu da bude decu, nose ih ili teraju u skolništa, zavisno od uzrasta i koliko im se ogadilo to noćenje u vlažnim, prašnjavim i uglavnom zapuštenim podzemnim prostorijama.

Međutim, prekjuče sam se uverio da je Avram Izrael ipak živ čovek, jer je munjevito reagovao u jednoj situaciji, koja zaslužuje da bude detaljno opisana, između ostalog i zbog toga što jednog dana može da posluži za scenario nekog filma o zbivanjima u Beogradu u proleće 1999. godine. Sve je počelo tako što je Televizija Studio B, inače bliska gradskim vlastima, objavila opširnu reportažu o poseti gradonačelnika Beograda Vojislava Mihailovića jednom skloništu u Novom Beogradu.

Gospodinu Mihailoviću, koji je inače unuk četničkog komandanta Draže Mihailovića, u tom skloništu se obratio ‘starešina’, neki oficir u penziji, koji je u stavu mirno, doslovce raportirao: ‘Druže gradonačelniče, u skloništu je stanje pod kontrolom. Ovde su stariji… ovde su bolesni… ovde je omladina, a ovde su naši pioniri. Imamo i odgovarajući kulturno-zabavni život, pa će sada pioniri u Vašu čast, druže gradonačelniće, nešto da odrecituju.’

Dok su deca recitovala, kamera je klizila po skloništu, stariji su se pravili zabrinuti, a mlađarija je dizala tri prsta i vikala ‘Srbija’, sve u svemu klasična situacija… U jednom trenutku, međutim, prikazana su dvojica koji su u uglu skloništa okretali nekakav točak. Videvši da se baš to snima, ‘starešina’ je prekinuo decu i ponovo se, sav važan, obratio Mihailoviću: ‘Druže gradonačelniče, obaveštavam Vas da se sklonište redovno provetrava. Ova dva gospodina su dežurni, a dužnost dežurnog je da na svakih sat okreće ove točkove i omogući dovod svežeg vazduha u sklonište.’

Ostaće tajna zašto se pomenuti ‘starešina’ unuku Draže Mihailovića, koga su ‘drugovi’ streljali i zatrli mu grob da se nikad ne sazna gde je sahranjen, obraćao sa ‘druže’ a ‘dežurne’ točkaše nazivao ‘gospodom’. Valjda je ovo prvo navikao iz dugog niza godina kad su Beogradom vladali komunisti, a u Novom Bdeogradu su i danas na vlasti, ili su mu jednostavno ostale navike iz vojske da se tako obraća nadređenima, dok je, s druge strane, poznajući svoje komšije znao da se njima više ne dopada da ih bilo ko naziva ‘drugovima’, posebno ne takva zamlata, kakve su obično nacrtaju za ‘starešine’ u vanrednim prilikama.

Međutim, za ovu priču je daleko važnije nešto drugo. Nije prošlo ni pet minuta od emitovanja ove reportaže na Studiju B, a iz Gradskog centra za obaveštavanje javio se, ko bi drugi, lično Avram Izrael, sa ‘važnim saopštenjem’: ‘Molimo građane u skloništima da nipošto ne diraju točkove u uglu, jer su oni namenjeni za prečišćavanje vazduha u slučaju hemijskog ili biološkog napada. U njima se nalazi aktivni ugalj i svakim nepotrebnim okretanjem se tanji taj sloj i smanjuje njegova efikasnost za kasnije, zlu ne trebalo. Gotovo!’

Pozdravi mi Klintona, voli te tata, DSNSM!”

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare