Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

Sećate li se KPGT (akronim od “Kazalište, Pozorište, Gledališče, Teatar”), osnovanog 1977. godine u Zagrebu, kao “umjetnička radna zajednica” za predstavu “Oslobođenje Skoplja”, čiji je autor pisac iz Ljubljane Dušan Jovanović (1939-2020)…

Tokom devedesetih godina prošlog veka KPGT se “skrasio” u staroj šećerani na Čukarici pod rukovodstvom Ljubiše Ristića, svojevremeno predsednika Jugoslovenske levice, partije Mirjane Marković i sadašnjeg ministra policije. Zbog čega će, kako je najavio prestonički Iznogud, brigu o ovoj ustanovi kulture uskoro preuzeti Grad Beograd, pa će poznata skraćenica moći da se čita i kao: Kazneno-popravna gradska teatroteka!

Lep običaj da početkom meseca pozorišta objave repertoar za narednih trideset dana nema nikakve veze sa činjenicom da na ovdašnjoj političkoj sceni, kao svojevrsnom teatru apsurda, već godinama svakog marta možemo da tačno predvidimo i “predstave” i njihove najznačajnije aktere. U tom smislu već se nazire i “repertoar” za mart 2021. godine:

Petak, 5. mart: “Laža i paralaža” (Jovan Sterija Popović)

(Kratak opis: Aleksa-Laža živi od varanja drugih ljudi, lažno se predstavljajući lao lekar homeopata, učitelj jezika, advokat ili bilo šta drugo u zavisnosti od ukazane prilike…)

Predstava otkupljena u čast rođendana predsednika Srpske napredne stranke, moguć direktan prenos u Jutarnjem programu Televizije “Pink”, “Ćirilici” na Hepi i u emisiji “Znanje imanje” RTS.

Utorak, 9. mart: “Hajka na Vuka” (Ognjen Obradović)

(Kratak opis: Radnja je smeštena u kafanu u raspadu, u koju niko više ne zalazi osim kućnog prijatelja poznatog aforističara. Glavni lik je slabić koji živi u lošem braku i njegova sestra koja živi bez ljubavi, nade i vere u bolje sutra…)

Predstava potkupljena. Nema više nikakve veze sa Devetim martom.

Četvrtak, 11. mart: „Kralj Ibi“ (Alfred Žari)

(Kratak opis: Primitivni, kukavički, pohlepni i slavoljubivi otac Ibi, na nagovor svoje žene, ubija svog kuma. U početku bio veoma popularan u narodu, ali se kasnije njegova vladavina pretvara u krvavu despotiju…)

Predstava se, zbog sve manjeg interesovanja gledalaca, igra ispod lipe u jednom požarevačkom dvorištu.

Petak, 12. mart: “Ubiti pticu rugalicu” (Harper Li)

(Kratak opis: ,,Ne mora čovek uvek pokazivati sve što zna. I kao drugo, ljudi ne vole da se druže sa nekim ko zna više od njih. To ih ljuti. Ne možeš ih promeniti time što ćeš im ispravno govoriti, ali moraju sami poželeti da nauče, a ako ne žele, ništa tu ne možeš sem da ćutiš ili da govoriš njihovim jezikom.“

Prevedeno na jezik ubijenog Zorana Đinđića: „Cilj mi je da se vlast u Srbiji meri po tome šta je od postojećih realnih šansi svojim trudom i veštinom ikoristila za zemlju, a ne po tome kako lepo priča, udvara se narodu i kakve dobre namere ima.“)

Predstava privremeno zamrznuta, dok se, između petnaest patrljaka nekadašnje Demokratske stranke, ne utvrdi čije pretplatne karte imaju preimućstvo.

Ponedeljak, 15. mart: “Julije Cezar” (Viljem Šekspir)

(Kratak opis: Poznatiji kao „Martovske ide“. Na taj dan se u Rimu održavala svetkovina u čast boga Marsa i vojna parada. Izraz se očuvao i nakon rimskog doba, jer je dobio novo značenje zato što upravo na taj datum – 15. marta 44. godine pre nove ere – izvršen atentat na Julija Cezara. Prema Plutarhu, Cezar je od vidovnjaka bio upozoren da mu preti opasnost na Martovske ide, ali je to upozorenje zanemario. Na putu za Pompejev teatar je istog vidovnjaka sreo i podozrivo rekao kako su „Martovske ide došle“, na što mu je vidovnjak odgovorio: „Da, ali još nisu prošle“. Nedugo potom je Cezar ubijen. Susret je dramatizovao Šekspir u drami „Julije Cezar“, odakle potiče i izreka: „Čuvaj se Martovskih ida“…)

Predstava privremeno suspendovana, iz bezbednosnih razloga.

Sreda 24. mart: „Milosrdni anđeo“ (Nepoznati autor)

(Kratak opis: „Milosrdni anđeo“ je izmišljeni termin kojim je Miloševićeva propaganda nazivala bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije u proleće 1999. godine od strane zapadnog vojnog saveza. NATO nikad nije koristio ovaj izraz, već se sve odvijalo pod nazivom „Operacija Saveznička sila“ (Operation Allied Force). Ovaj se pojam pokazao kao izvrstan anti-NATO i antizapadni mobilizator i često je prisutan u medijima, govorima političara, crkvenim krugovima, pa čak i u školskim udžbenicima…)

Predstava odložena za 27. mart.

Subota 27. mart: „Konačna istina“ (Veroslav Rančić)

(Kratak opis: Drama prati život i razmišljanja kneza Pavla Karađorđevića u martu 1941. godine, od tajnog sastanka sa Hitlerom do vojnog puča i sloma Jugoslavije u kratkotrajnom aprilskom ratu…)

Predstava samo za ponavljače.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare