Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

Pitam paroha šta ima novo, a on će: “Četiri sahrane ove nedelje i četiri krštenja od početka godine” – napisao je ovih dana Predrag Mijić, koji tvituje pod firmom “Banatski tigar”.

Objavili smo nedavno na našem portalu da se za deset godina ukupan broj učenika osnovnih škola u Srbiji smanjio za deset odsto. A u prvi razred je školske 2019/20 godine upisano čak 14,3 odsto manje đaka nego pre deset godina (2010/11 – 74.759 prvaka; lane – 64.015)!

Pri tome je broj osnovaca porastao samo u glavnom gradu, dok je u svim ostalim delovima zemlje došlo do smanjenja broja mališana u školskim klupama, najviše u Južnoj i Istočnoj Srbiji, gde je 21,2 odsto manje osnovaca nego pre deceniju. U Šumadiji i Zapadnoj Srbiji broj učenika u osnovom obrazovanju pao je za 14 odsto, a u Vojvodini za nešto manje od 12 odsto.

Ove činjenice sam nedavno komentarisao u tekstu “Gde je nestao Miloš Gubor”, ali kao što obično biva takve pokazatelje učinka osmogodišnje vladavine povampirene crveno-crne koalicije uglavnom “pojede mrak” nezainteresovanosti, kako vlasti, tako i opozicije (ako to još postoji).

Mnogi su zaboravili da je lider socijalista Ivica Dačić, kad mu zapalo da bude premijer, svoj inauguralni govor 26. jula 2012. godine počeo gotovo lirskim pozivom naciji da učini nešto da se u Srbiji rađa što više beba.

Osam godina kasnije, taman koliko treba da svoj posao obave rode (devet meseci) i babe i dede (da čuvaju dete do sedme godine i polaska u školu) vidimo da je na njegov apel (bukvalno sažet u slogan “jeb’te se, ljudi”) reproduktivno sposobno stanovništvo uzvratilo istom merom, očekujući od vlada (a čekamo, evo, već četvrtu) nešto više od parola i obećanja.

Sa parolama se probalo i pre dve godine (u stilu “dosta reči, nek zakmeči”), na šta je moj prijatelj i omiljeni satiričar Radivoje “Lale” Bojičić imao sjajan komentar: “Da su majku Jugovića motivisali ovim sloganima za rađanje dece, danas bismo imali samo starog Jug Bogdana!”

Nije mnogo više pomoglo ni kad se sa parola prešlo na obećanja, pa se lično predsednik svega ovoga založio za povećanje aktivnosti u bračnim ložnicama, najavivši jednokratne, višekratne i doživotne pomoći majkama sa dva, tri i više deteta. Dok ovo javljamo, još su u toku pripreme za realizaciju ovog sve u svemu predizbornog obećanja, samo što su ti izbori bili pre dve godine.

Rezultat svega toga je nesporna činjenica da su građani Srbije sve stariji. Moj prijatelj, beogradska urbana legenda Radivoje Mrđa to ilustruje prizorima iz svog radnog veka, kad kaže da su “već godinama matične knjige umrlih mnogo deblje od matičnih knjiga venčanih i rođenih”.

Dok skrajnuti Dačić čeka da vidi koliko će se prilikom sastava nove Vlade Srbije poštovati “snaga ruskog g(l)asa”, negde sam pročitao da dr Slavica Đukić Dejanović više neće biti “ministarka bez portfelja”, ali da bi mogla da vodi Kancelariju posvećenu demagogiji i populacionoj politici. Mada sam jasno video da piše “demografiji”, ja pročit’o onako kako zaista jeste!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar