Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

Zaista sam rado potpisao peticiju da se novac za proslavu Nove godine preusmeri za lečenje dece. Dok ovo pišem (oko podneva, utorak 15. decembar) tačno 108.318 građana Srbije podržalo je ovu Narodnu inicijativu.

Do sada su u devet gradova (Užice, Kragujevac, Pirot, Vladičin Han, Veliko Gradište, Zrenjanin, Subotica, Sombor i Vranje) odlučili da odustanu od bilo kakvog novogodišnjeg veselja.

“Ne postoji važnija borba od borbe za život, ne postoji ništa bitnije od života dece. U momentima kad zbog sve većeg broja zaraženih korona virusom postoji zabrana okupljanja, kao i teža materijalna situacija velikog broja građana prouzrokovana ovom krizom, smatramo da je potpuno besmisleno bacati novac nas građana Srbije na organizaciju proslave Nove godine, bilo uživo, bilo kroz plaćanje nekakvih preskupih online proslava”, stoji u pozivu koji su u ime tima “Kreni-Promeni” potpisali Nataša Vlajsavljević, Milica Aleksić, Kristina Urošević i Marina Pavlić.

Ta ekipa je do sada imala više uspešnih akcija, poput ukidanja pritvora uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću iz “Krušika”, oslobađanja uhapšenih u toku vanrednog stanja, uvođenje termina za šetnju kućnih ljubimaca u toku vanrednog stanja, uvođenje finansijske pomoći samostalnim umetnicima u toku aktuelne pandemije… To pokazuje da kad se krene oko nečeg konkretnog, ne izostanu ni odziv, ni podrška, pa se, na tom kokretnom pitanju, dogodi i određena promena.

Nema malih akcija, nema malih pobeda! To nikako da pređe iz dupeta u usijane glave ovdašnje opozicije, koja baš ovih dana emituje novu epizodu beskonačne serije “ujedinjavanja”, tačnije zamajavanja građana.

“Udružena opozicija Srbije većinski smatra da treba samostalno da saopšti svoj stav o izbornim uslovima, ne čekajući ničiju saglasnost ili superviziju”, naveo je Pokret Slobodna Srbija, koji je bio domaćin sastanka na kom je formulisan predlog o načinu izlaska u javnost sa stavom UOPS o izbornim uslovima.

Idemo redom, “udružena opozicija” ne može ni toliko da se udruži, nego se preglasavaju oko, pazite sad, kako će da saopšte svoj stav o izbornim uslovima, mada u ovom trenutku nemaju baš nikakav stav po pitanju izbornih uslova koji su u dalekoj izmaglici. I to sve na skupu koji je organizovao neki minoran pokret, uz prisustvo tako nekih sličnih političkih faktora, za koje je jedan Đorđe Vukadinović, kao “sam svoj majstor”, politička gromada i institucija.

Jasno je da nije u pitanju KAKO, nego KO će da saopšti da na izborne uslove kakve smo imali u junu ove godine niko razuman u opoziciji ne može da pristane, osim onih koji će pristati kad im vlast skupi potpise i obeća kojekakve sinekure (po Vujakliji, zvanje koje donosi dobar prihod, a u kome se gotovo ništa nema da radi, laka i unosna služba).

Zato smo pre tri dana imali tu tužnu predstavu u kojoj je “većinsko jedinstvo” oko nekakve bezvezarije demonstriralo društvo iz ćoška, okupljeno oko Narodne stranke Vuka Jeremića: Građanska platforma (otpadnici iz Dosta je bilo, lider Jovan Jovanović), Šumadijska regija (nekad deo Pokreta slobodnih građana, lider Saša Milenić), Pokret Slobodna Srbija (nekad bliski sa Borisom Tadićem, lideri Saša Mladenović, Lidija Martinović, Zoran Maksimović i Marin Krešić), Državotvorni pokret Srbije (bivši DSS-ovci, lider Slobodan Samardžić) i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, kao jedina koliko toliko respektabilna partija, posebno u Vranju i okolini…

Protiv su, kako su saopštili ovi što su kao za “za”, bile tri članice: Pokret za preokret (bivše demokrate, lider Janko Veselinović), Demokratska stranka (ono što je od nje ostalo) i Stranka slobode i pravde (u kojoj je, što bi rekli kartaroši “iz svakog sela po jedno kuče”), a uzdržan je bio već pomenuti Đorđe Vukadinović. Sve u svemu, ekipa koja deli mišljenje da je lider SSP Dragan Đilas i dalje najpozvaniji da predvodi ujedinjenu opoziciju.

U ovom galimatijasu (opet po Vujakliji, zbrka od reči, nejasan i nerazumljiv govor, reči bez smisla), gde čak i najupućeniji ne znaju gde treba staviti navodnike, pomenuti su još i oni koji se nisu izjasnili – Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije Otadžbina, čiji je lider Slaviša Ristić iz Zubinog Potoka i Sindikat Sloga, na čelu sa Željkom Veselinovićem.

Jedino oko čega bi u ovom trenutku mogli da se slože opozicionari sa oba buljuka je da ne dolazi u obzir saradnja sa učesnicima junskih izbora, od Pokreta slobodnih građana (čiji mlađani lider Pavle Grbović sad očijuka sa obe strane), Demokratskom strankom Srbije (koju generalno nisu mogli da smisle i pre nego što je predsednik postao Miloš Jovanović), Novom strankom (novi predsednik je Aris Movsesijan, ali još je živo Živkovićevo nasleđe) i Ujedinjenom demokratskom Srbijom, skraćeno UDES, kao simbolom udesa kompletne opozicije, ali i činjenice da svata može da se “udesi”, poput ministraskog mesta Gordane Čomić…

Svemu ovome, budite sigurni, treba dodati i Liberalno-demokratsku partiju Čedomira Jovanovića, i Ligu social-demokrata Vojvodine Nenada Čanka, i Dosta je bilo Saše Radulovića, i još čitav niz kvaziopozicionih partija, pokreta i patrljaka, bez kojih ne mogu da prođu ni jedni izbori, ni neprestana predizborna nadmudrivanja…

Zato predlažem prijateljima iz “Kreni-Promeni” tima, da kad prođe Nova godina i kad saberu potpise, gradove u kojima su uspeli i novac koji je usmeren u prave svrhe, organizuju prikupljanje potpisa za neku novu, svežu i uspešniju opozicionu političku snagu. Ne trebaju ni imena, ni program, ni logo…samo da vidimo koliko je nas građana Srbije za to, a potom da procenimo ima li nade da se bilo ko od pobrojanih makar pokrene, ako već nisu u stanju i da se promene!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare