Piše Alek Kavčić: „Ne“ slobodnom tržištu udžbenika

Društvo 28. mar. 202113:02 > 13:09
Podeli:
Aleksandar Kavčić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Država je napravila kardinalnu grešku i dozvolila formiranje „slobodnog tržišta“ udžbenika na kome se privatni, mahom strani, izdavači nadmeću za profit. Ali pošto ni roditelji ni đaci nemaju pravo da biraju iz kojih udžbenika će učiti, jer taj izbor pada na nastavni kadar ili direktore škola, slobodno tržište ne sme da postoji iz prostog razloga što kupac nema izbor, piše Alek Kavčić, osnivač fondacije koja je pokrenula projekat besplatnih udžbenika u Srbiji, u autorskom tekstu za Nova.rs. On ovim tekstom odgovara na tekst Miloljuba Albijanića, bivšeg direktora Zavoda za udžbenike.

Piše: Alek Kavčić, osnivač fondacije „Alek Kavčić“

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, u članu 26, kaže da svako ima pravo na obrazovanje, kao i da obrazovanje treba da bude besplatno bar u osnovnim i nižim školama. Takođe, osnovno obrazovanje je i obavezno. Tako je, bar na papiru, i u Srbiji. Sa samo jednim izuzetkom, premda je osnovno obrazovanje u Srbiji besplatno, udžbenici za osnovnu školu ipak moraju da se plate. I plaćaju ih roditelji. Ali ih umesto njih biraju nastavnici i direktori škola.

I takva situacija je već decenijama, skoro pa nam izgleda da je sve to normalno, da tako mora da bude, i da nema drugog rešenja. Ali, praksa država u našem okruženju, pa i u većem delu Evrope, kao i u Americi, ipak pokazuje suprotno.

Osnovci u Sloveniji kupuju samo radne sveske, dok udžbenike dobijaju besplatno. Na kraju školske godine ih vraćaju.

U Hrvatskoj su udžbenici za sve osnovce već godinama besplatni. Škole naručuju udžbenike, i na početku školske godine učitelji ih dele đacima. Računi za udžbenike se šalju ministarstvu za obrazovanje, i onda oni to isplate školama. Učenici su dužni da čuvaju udžbenike i da ih vrate na kraju nastavne godine, jer su udžbenici u vlasništvu škole. Svake godine nastavnici su dužni da pregledaju udžbenike i sklone one koji su uništeni. Svake četiri godine se naručuju novi kompleti. Izuzetak su „radni udžbenici“ to su na primer iz matematike ili engleskog i u njima učenici pišu, pa se oni i naručuju svake godine.

I u Makedoniji osnovci imaju besplatne udžbenike, a uslov je da se vrate na kraju školske godine. Ukoliko dete udžbenik mnogo ošteti, onda je roditelj dužan da ga plati.

Aleksandar Kavčić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Od školske 2018-2019 godine udžbenici za đake od I do IV razreda su besplatni i u Albaniji. Đaci ih na kraju školske godine i vraćaju.

U osnovnim školama u Švedskoj je apsolutno sve besplatno, dobijaju se čak i olovke i gumice… Osim toga, učenici koji idu u 5. razred i stariji dobijaju i lap-top na korišćenje. Na njemu sve rade, i vraćaju ga na kraju školske godine. Takođe, svi đaci imaju i jedan besplatni kuvani ručak u toku dana.

I u zemlji koja je bastion liberalnog kapitalizma, Americi, udžbenici su za sve osnovce takođe besplatni. Čak ne mogu ni da se kupe na slobodnom tržištu, već ih kupuju isključivo škole.

Mogao bih ovako još dugo da nabrajam..od Mađarske, preko Bugarske, pa sve do Portugala i Španije, i u svim ovim zemljama su udžbenici za osnovce besplatni.

Smatram da je država napravila kardinalnu grešku i dozvolila formiranje „slobodnog tržišta“ udžbenika na kome se privatni, mahom strani, izdavači nadmeću za profit. Ali pošto ni roditelji ni đaci nemaju pravo da biraju iz kojih udžbenika će učiti, jer taj izbor pada na nastavni kadar ili direktore škola, slobodno tržište ne sme da postoji iz prostog razloga što kupac nema izbor.

I na kraju, udžbenici, naročito oni za osnovnu školu, sadrže u sebi akumulirano znanje čovečanstva, i ako postoji tehnologija koja će to znanje demokratizovati u vidu besplatnog udžbenika, to će se kad-tad i desiti. U Srbiji je za sada to na sajtu besplatnabiblioteka.com

Mi prosto moramo imati istinski besplatno obrazovanje. Ako se genijalci rađaju „jedan u milion“, onda kod nas može da ih bude tek sedam. Zato je važno da baš svako dete, iz grada ili sela, siromašne ili bogate porodice, stvarno ima priliku da se besplatno školuje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar