Miladinović: Nove mere Kriznog štaba diskriminišu građane

Emisije 15. dec. 202008:09 > 10:00
Podeli:

Govoreći o novim merama Kriznog štaba novinar BBC na srpskom Aleksandar Miladinović kaže da mu je posebnu pažnju privukao novi režim ulaska u Srbiju, koji predstavlja jedan ozbiljan vid diskriminacije građana, te da je i ova kao i mnoge prethodne odluke  nasumično doneta, bez ikakvog prethodnog istraživanja. 

„Meni je ova nova posebno privukla pažnju, iako postavljam pitanje ko sada uopšte želi da uđe u Srbiju i ko uopšte može da dođe iz Evrope, pošto su i tamošnji građani upozoreni da ne kreću na put jer neće moći da se vrate tamo odakle su došli. To je jedan vid diskriminacije koja je sve očiglednija. Tako vi recimo imate rođake ili porodicu u Srbiji i moći ćete da ih vidite, a neko drugi ima rodbinu samo nekoliko kilomeatra dalje, ali sa druge strane granice i on neće moći da se vidi sa njima. Nije baš najjasnije koji su kriterijumi ovde iskorišćeni, ko će ovde moći da putuje i kako“, rekao je Miladinović za Probudi se na Nova S. 

Na pitanje da li je trebalo osmisliti neki drugačiji režim za zemlje regiona, jer upravo u tim državama građani Srbije imaju najviše rodbine i prijatelja, Miladinović kaže da je trebalo razmišljati o tome da se nađe ono što zaista pomaže.

„Epidemiolog Predrag Đurić u današnjoj štampi kaže da je manje zaraženih putnika, nego građana iz zemlje ili grada iz kojeg dolaze ili u koji dolaze i da evropske zdravstvene vlasti nisu toliko pristalice ograničavanja putovanja. Trebalo je to istražiti, jer ovako deluje da se sve mere donose pomalo nasumično, u skladu sa onim što bi možda ljudima delovalo kao popularno, jer je najlakše pokazati prstom i reći krivi su oni koji dolaze ili su krivi mladi, kafići, ljudi u crkvi. A to traženje krivca nikome nije pomoglo“, zaključio je Miladinović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar