Marijana Petković iz Udruženja Ne damo Jadar izjavila je da za njih današnja odluka Vlade o projektu Jadar znači "sve što je značilo našim prađedovima 1914. uoči same Cerske bitke".

Na pitanje šta znači današnja odluka Vlade, kaže da „znači da je ova Vlada upravo kapitulirala“, piše N1.

„I da svi kolektivno treba da podnesu ostavke s obzirom na to da su prekršili sve zakone, Ustav svoje zemlje, da sopstvene zakone ne umeju da primene. Šta za nas sve ovo znači? Znači sve što je značilo našim prađedovima 1914. uoči same Cerske bitke, samo čekamo da nam Nemci donesu ultimatum, a to će se desiti, vidimo, devetnaestog“, kaže ona.

Prema njenim rečima, „na temi litijuma nisu dobili izbore“.

„Zašto ne kažu narodu otkud to sad najednom. To je jedna igra koju igraju, kad smo mi u pitanju, sad će pet godina. Istrpeli smo svašta, videli svašta, bilo bi dobro da neki članovi Vlade kažu gde su njima preci bili 1914. godine, da ovaj narod samo taj podatak sazna i onda će vam sve biti jasno. Ovo je osveta nekih ljudi prema onima koji su svoje živote dali da bi Srbija bila slobodna zemlja. Nama je to u genima, nemamo problem da nastavimo gde smo stali“, ističe ona.

Pretpostavljaju, dodaje, da će „sada lopticu prebaciti na grad“.

„Na gradske dobornike, koji treba da donesu prostorni plan projekta Jadar, koji su prvo usvojili, pa na direktivu iz Beograda poništili, jer tako rade. Biće vrlo zanimljivo, jer znamo da će se sve prebaciti na opštinu Loznica. To je ono što Vlada radi stalno“, kaže Petković.

Kako je rekla, „žele da postignu sukob, jer ne mogu da dođu do dijaloga“.

„Jer sama je Ana Brnabić rekla da niko neće da učestvuje u tim raspravama, zaista kad neko prekrši zakone i neko se ogluši o zahteve sopstvenog naroda i pravo i pravdu, jedino rešenje jeste ulica. Verovatno neće biti samo ulica, nego će biti opšti bunt, divna poruka da u 21. veku imamo konačno jedan opštenarodni ustanak“, navodi ona.

Prema njenim rečima, „konstantno ih navode na to da naprave neki pogrešan korak“.

„Ali mi smo malo mudriji nego što oni misle, uspešno ćemo to uraditi onda kada to budu najmanje očekivali. Mi smo rok dali, taj sat kuca. Oni žele da mi napravimo taj pogrešan korak, samo ne znamo kako će reagovati kada se narod bude pojavio na ulicama“, kaže ona.

Ističe da, „kada se pogleda kako se razvijao projekat, najveći problem jesu dokumenti koje je potpisivala ova vlast“.

„Ona je vešto izbegla danas da kaže da je do tada bilo izrađeno nekih pedesetak bušotina, ona ne kaže da je za vreme njihove vlasti izbušeno 379. Ako je ona vlast bila kriva, zašto nisu revidirali ugovore, zašto nisu promenili zakone koji će ići u korist narodu, a ne na štetu. Hvatanje ili pokušaj da se nađe neko opravdanje, ali opravdanja nema“, kaže ona.

Navodi da je to „ultimatum narodu Srbije“.

„Litijum ne može da se kopa nigde u Evropi, zato će to prebaciti kod nas, da bismo mi bili kolonija, da bismo mi bili ogled, pa ako mi preživimo u Nedeljicama, nisu to samo Nedeljice, nego 22 sela, pa neka je po 1.000 stanovnika, to je 22.000 stanovnika će biti ogled EU, na koji ova vlada pristaje“, kaže.

Što se narednih akcija tiče, zamolila je građane da prate njihove stranice na društvenim mrežama.

***
BONUS VIDEO – Pogledajte kako se Ana Brnabić sukobila sa Žaklinom Tatalović na konferenciji za medije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare