Foto: Shutterstock

Danas se obeležava Svetski dan slobode medija. U Srbiji mu to dođe kao 1. april - šala u koju niko ne veruje, ali poneki, ipak, nasednu na nju. Zemlja u kojoj je pronalazak štampanije za jedne nezavisne novine gotovo nemoguća misija, zemlja u kojoj se novinari suočavaju sa batinama, hapšenjima i paljenjem imovine, zemlja u kojoj vas ubeđuju da sve to što se dešava pred vašim očima nije baš istina.

Sudeći po izjavama predstavnika vlasti moglo bi se učiniti da je Srbija zemlja medijskog pluralizma i da na planeti nema boljeg mesta za novinarstvo. Za vas smo se prisetili nekih događaja koji pokazuju da to nije tako i da je novinarska glava vrlo često u torbi:

Ana Lalić je 2. aprila doživela da joj pretresaju stan, ispituju i da bude saslušavana u policijskoj stanici, a sve to zbog teksta „KC Vojvodine pred pucanjem“, u kojem se otkrivaju svi, najblaže rečeno, nedostaci u radu Kliničkog centra Vojvodine. Pretres do gole kože, oduzimanje laptopa i telefona. Predstavnici vlasti utrkivali su se u optužbama na njen račun i pokušavali su da nas uvere da je Ana kriva za širenje panike. Nakon velikog pritiska javnosti, Ana je nakon provedene noći u policijskoj stanici puštena na slobodu i tako je postala simbol slobode.

Vojislav Milovančević izveštavao je sa protesta koji su 9. jula bili organizovani ispred Skupštine Srbije, a najave poioštravanja mera i ponovnog zaključavanja kao metoda za borbu protiv korone. Dok je obavljao nsvoj posao doživeo je napad i udarac u glavu. Njega su momci u crnim majicama, sa kapuljačama, napali u parku između Vlajkovićeve ulice i zgrade Narodne skupštine, dok je radio svoj posao. Zadobio je udarac u potiljak, a zbog krvave glave kolege Milovančevića intervenisala je Hitna pomoć, a tu noć on je proveo na Urgentnom centru. Epilog: Napadač na novinara našeg portala Nova.rs Vojislava Milovančevića, koji mu je na protestu razbio glavu, osuđen je na godinu dana kućnog pritvora.

Novine nema ko da štampa

Glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović obznanio je nedavno da se novine „Nova“ još nisu našle na tržištu zato što nijedna štamparija neće da ih štampa.

„Pošto mi imamo veliku redakciju našeg portala Nova.rs, došli smo do ideje da potencijal te redakcije iskoristimo za pokretanje dnevnih novina. Mi smo napravili dizajn, sve pripremili, računajući da u Srbiji ima šest ili sedam štamparija koje to mogu da rade, ali evo, prvi put ovde kažem: Ponudili smo više od tržišne cene i niko neće da nas štampa. Možda neki zaista nemaju kapaciteta ili uslova. Niko nije rekao da neće, nego da ne mogu. Ringier Aksel Špringier je rekao da nemaju kapaciteta i to razumem. Borba koja štampa dve dnevne novine – Danas i Novosti, oni rade do 100. 000 primeraka dnevnih novina, a kad je Manjo Vukotić bio urednik Novisti samo oni su štampali 150.000 primeraka. Politika ima tehničkih problema, Color Pres Novi Sad nema treću smenu. Jedina svetla tačka je štamparija Mađer Soa Forum u Novom Sadu, sa kojima smo sarađivali u nesrećno vreme Aleksandra Vučića i Slobodana Miloševića, kojima odajam priznanje i koji su rekli da bi štampali, ali onu mogu da štampaju pola crno – belo, pola u boji. Mi ćemo sigurno izdati novine i nemoguće da niko nema kapacitet da štampa dnevne novine”, objasnio je Simonović u emisiji „Persona non grata“ na televiziji N1.

Nedavno se tim povodom oglasila i premijerka Ana Brnabić koja je konstatovala da je Srbija „slobodna zemlja i da ona ne kontroliše štamparije i ne zna šta može da učini“ da neka štamparija prihvati da štampa dnevni list Nova.

„Zaista ne znam šta mogu tim povodom, imate toliko štamparija, dogovorite se sa njima, ne znam u čemu je problem verujte“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da su „možda ponudili cenu koju Nova S nije htela da prihvati, možda je bilo trista stvari“.

„Ovo je slobodna zemlja i slobodno tržište, nije planska ekonomija u kojoj premijer može bilo kome bilo šta da naredi“, poručila je Brnabić.

Pravosuđe

Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac odlučila je da razreši zamenika tužioca Predraga Milovanovića i time mu onemogući da nastavi predmet u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića do konačne pravosnažne presude.

Milan Jovanović, Foto: E-Stock_milos_rafailovic

Kako je objavila Cenzolovka, zamenik javnog tužioca Predrag Milovanović, koji je doveo do prvostepene osuđujuće presude u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, i koji je u saradnji sa policijom pronašao nalogodavca, bivšeg predsednika opštine Grocka, Dragoljuba Simonovića, suprotno i uprkos svojim željama i zalaganju da ovaj slučaj dovede do pravosnažnosti, onemogućen je da zastupa i brani optužnicu.

Ovom odlukom, optužnicu protiv Dragoljuba Simonovića i njegovih saučesnika u paljenju kuče Milana Jovanovića, u nastavku procesa neće braniti tužilac koji ju je i pisao, i koji o ovom predmetu zna najviše. Istovremeno, sudija Slavko Žugić, koji je okončao prvostepeni postupak, otišao je u penziju, a novi sudija u ovom slučaju nije dodeljen ni dva meseca nakon prvostepene presude, dodaje se u saopštenju.

Odnos prema nezavisnim medijima

„Tajkunski mediji“, „Opozicini mediji“, „Đilasovi mediji“ – samo su neki od „epiteta“ sa kojima se svakodnevno suočavaju redakcije i novinari nezavisnih medija – oni koji umeju da upute kritiku i poneko pitanje koje ne odgovara predstavnicima vlasti. Isti ti predstavnici vlasti, retko su raspoloženi da novinarima koji im ne podilaze pruže željenu informaciji, odgovore ili prokomentarišu neke problematične situacije. Najviši državni funkcioneri takve prilike obično koriste da diskredituju medije i napadnu ih, umesto da pruže odgovore.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare