Ana Lalić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić kaže da joj nagrada "Katarina Preradović" za profesionalni integritet, znači više od svih dosadašnjih, jer nosi ime koleginice sa kojom je imala zadovoljstvo da deli redakciju, i dodelio joj je žiri koji čine kolege koje poznaju njen rad. Nagrada je, kako kaže, ogromna čast, ali i obaveza da je opravda.

„Nagrada nosi jako lepo ime koje podrazumeva novinarski integritet. Katarina je najbolji primer šta podrazumeva novinarski integritet, da imate kontinuitet u radu. Taj integritet se ne menja bez obzira na okolnosti. Pristuna je bila i njena porodica koja je izrazila zadovoljstvo što je nagrada otišla meni i Vuku Cvijiću u ruke, i to je najveći kompliment“, kaže Ana Lalić za N1.

Uslovi za rad novinara u Srbiji su, kako ističe, danas teži nego kada je počela karijeru, i integritet više nije merilo onoga što se smatra popularnim novinarom.

„Teško je ostati dosledan sebi, posao je otežan više nego ikad“, upozorava Lalić, ali i poručuje da su novinari koji nemaju integritet možda pogrešili profesiju.

Za pritiske kaže da su sastavni deo novinarstva, ali ističe i da su kolege pokazale veliku solidarnost „u ovim užasno teškim vremenima“, što vidi kao bazu koja može da pomogne novinarima da ostanu uporni i profesionalni uprkos pritiscima, lažnim informacijama, i tome što su često targetirani kao mete zato što insistiraju na istini.

„Postoji veliki broj ljudi koji poštuje ovo što mi radimo, koji pružaju podršku, i to je veliki motiv, obaveza i dužnost. Ne bih se usudila da izneverim poverenje ljudi“, poručuje novinarka portla Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar