Našeg novinara Vojislava Milovančevića sinoć su tokom protesta u Beogradu napali momci u crnim majicama, sa kapuljačama. Povrede glave kakve je pretrpeo, kako nam je ispričao, po svemu sudeći izazvao je udarac bokserom, a napad je usledio pošto je čuo jednog od tih mladića kako kaže "sad je vreme, sad krećemo".

„Napadnut sam od strane lica koja su došla namenski da izazivaju incidente na protestu, kako bi ga minirali i pokvarili sliku o njemu“, kaže naš novinar Vojislav Milovančević, koji je napadnut sinoć, u parku pored same zgrade Skupštine Srbije u Beogradu.

On se našao na meti grupe mladića sa maskama preko lica i crnim majicama sa kapuljačama.

„Izveštavao sam sa inače mirnog protesta, a počeo sam da snimam kada sam čuo od jednog od njih da kaže ‘sad je vreme, sad krećemo’ i kada je u parku kod Skupštine krenulo komešanje. Tada mi se jedan od njih obratio rečima ‘šta snimaš’ i ja sam odgovorio da sam novinar, ali je on zamahnuo i udario me u levu stranu glave, u potiljak.

Pretpostavljam da je imao bokser zato što, da je bila samo pesnica, ne bi mi naneo takve povrede, niti bi bilo krvarenja“, priseća se Vojislav, a o celom događaju svedoče fotografije koje smo zabeležili na licu mesta.

Dok razgovaramo, u rukama drži krvavu masku koju je nosio te večeri.

Vojislav Milovančević novinar Nova.rs sa povredama glave tokom mirnih građanskih protesta pokazuje svoju krvavu masku
Vojislav Milovančević Foto:Nova.rs

„Ne znam ko su ti momci, ali je moje duboko uverenje da su imali agendu, baš zbog te rečenice, ‘sad je vreme, sad krećemo’, a i zato što su došli na protest naoružani. Ne nosite bokser kada idete da sadite cveće, već kada želite nekome da naudite, da nekoga povredite“, kaže Vojislav.

„Ne bih spekulisao o tome ko ih je instruirao, podsticao da to rade, ali je činjenica da sam napadnut dok sam obavljao svoj posao, i da je to učinjeno na bezobrazan i kukavički način, u masi gde je jedan od tih momaka očekivao da ga niko neće prepoznati i da može to da uradi.

Srećom, snimili smo napad i verujem da će policija obaviti svoj posao i da će ti momci izaći pred lice pravde i odgovarati za to što su uradili“, uveren je naš Vojislav Milovančević.

Prve reakcije: Bes i neverica

„Osetio sam bes, zato što sam napadnut dok sam radio svoj posao. Mi u Nova.rs smo novinari koji ne zauzumaju stranu, izveštavamo objektivano, želeo sam da prenesem pravu sliku sa protesta, zajedno sa kolegama koji su te večeri bili tu, u tome sam sprečen.

U isto vreme, osetio sam nevericu. Prosto me je porazilo da su ti momci, koji imaju maksimum 20 godina, umesto da rade neke svrsishodnije stvari, da idu na fakultet, uče, da jure devojke – da su zadovoljstvo našli u tome da se iživljavaju nad ljudima koji su došli da izveštavaju sa protesta, i ništa manje nad učesnicima“, ljuti se i dalje Vojislav.

Vojislav Milovančević
Foto: Jovana Šesterikov

„Njima su učesnici protesta bili direktna meta, a mi novinari smo kolateralna šteta takvih situacija. Kada dođe do toga da neko od nas nastrada, podigne se javnost na noge.

Zahvalan sam našoj kući što je stala uz mene i kolegama, ali sem tog suda javnosti i našeg insistiranja da se stvari isteraju na čistac, ne verujem da ova država ima želju da prestane sa ovim. I vi i ja znamo ko je katalizator mržnje u ovom društvu i kome je u intreresu da ta mržnja postoji“, uveren je naš novinar.

Ne smeju i neće nas uplašiti

Vojislav Milovančević poručuje da je spreman da se „vrati na front“ čim mu zdravlje dopusti.

„Mene ovo nije uplašilo niti me je obeshrabrilo, ne mogu ovakve stvari da me uplaše naprotiv već je podiglo moj entuzijazam za 200 odsto. Sad bi bilo kukavički povući se pred ovakvim ljudima, kojima i jeste u interesu da se povučemo mi koji želimo da svi sve saznaju, kao što kaže i slogan Nova.rs.

Zbog toga što se desilo i ljudi koji su spremni na takve stvari, poručujuem svim kolegama: nemojte se plašiti, izađite, izveštavajte istinito, istina uvek nađe put i treba sve da saznaš!“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare